Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Kultūras darbinieki: Process ir nenormāls, viss top slepeni

Kultūras darbinieki ir satraukti par to, ka nākotnē var palikt bez izdienas pensijām, tā intervijā Latvijas radio atzina Kultūras darbinieku arodbiedrību federācijas vadītājs Aldis Misēvičs, norādot uz nepilnībām piedāvātajā likumā par izdienas pensijām.

Misēvičs uzskata, ka komunikācija ar likuma izstrādātājiem ir nenormāla un nepietiekama. Ja kultūras darbinieku pretenzijas un prasības netiks uzklausītas, varētu sekot protesta akcijas.

Misēvičs ir nobažījies par situāciju, jo tā ir klaji nedraudzīga attieksme pret kultūras nozari pirms 2014.gada, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta, un pirms 2015.gada, kad Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, un mums sevi būs jāparāda kā augsta kultūras līmeņa valsti. Viņaprāt, Labklājības ministrijas izstrādātā koncepcija ir ļoti sarežģīta un, iespējams, izdienas pensijas tur vairs nav paredzētas.

"Process ir nenormāls, tā es to redzu. Mēs esam izgājuši cauri krīzei, un labi, ka labi izgājuši – es varu salīdzināt, kas noticis Eiropā citās valstīs. Mēs neesam slēguši nevienu kultūras institūciju, arodbiedrības ir piekritušas, ka strādā mazāku darba laiku, līdz ar to mazāka darba samaksa ir bijusi. Tagad pēc krīzes mēs gribam atkal strādāt normāli un normālāk saņemt darba samaksu. Tagad, kad visi šie jautājumi būtu regulējami, - nē, nu pēkšņi izdienas pensijas traucē dzīvot un no tām ir jāatsakās. Paradoksāli, bet tik tiešām – Eiropā mūs apskauž, ka mums māksliniekiem ir šis izdienas pensiju likums. (..) Kad par to stāstu, bagātās Šveices arodbiedrības pārstāvji nāk klāt un saka – kādu labu darbu jūs esiet izdarījuši, jums tagad laikam visi 100% ir arodbiedrībā," intervijā Latvijas

Jau ziņots, ka Labklājības ministrija ir sagatavojusi priekšlikumus izdienas pensiju sistēmas pilnveidošanai, kas cita starpā paredz arī paaugstināt izdienas pensijas pieprasīšanas vecumu vidēji par astoņiem gadiem un izslēgt no izdienas pensiju saņēmēju loka vairākus amatus.

Izvērtējot situāciju, ministrija secinājusi, ka šobrīd izdienas pensijas pieprasīšanas vecums, izņemot tiesnešu amatā, ir nepamatoti zems. Tāpat konstatēts, ka izdienas pensiju tiesības nodrošinātas jomās, kuru darba specifika neatbilst izdienas pensiju mērķim, kā arī pastāv nepamatotas atšķirības un nepilnības izdienas pensiju piešķiršanas kritērijos.

Šobrīd izdienas pensiju ir tiesības saņemt transporta darbiniekiem (aviācijas, dzelzceļa, sabiedriskā transporta, jūras un upju transporta), radošajiem darbiniekiem (cirka, operas, baleta u.c. māksliniekiem), tiesnešiem, prokuroriem, diplomātiem, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja amatpersonām, Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm, kā arī valsts un pašvaldību profesionālo orķestru, koru, koncertorganizāciju, teātru un cirka māksliniekiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas