Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss
Ziemassvētkos sola stipru vēju, iespējams pat palikt bez elektrības

Kupenas būs tikai sapņos

Baltas ziemas ainiņas uz pastkartēm, krītošs sniegs Ziemassvētku vakarā Holivudas filmās un spilgtas atmiņas no kādiem pašu piedzīvotiem baltiem Ziemassvētkiem. Realitāte ir cita. Un ne tikai Rietumeiropā, kur alkas pēc sniegotiem Ziemassvētkiem, no meteoroloģiskā skatpunkta raugoties, ir nepamatotas un neracionālas, bet arī pie mums.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati liecina, ka kopš 1960. gada Rīgā 20 procentos gadījumu Ziemassvētkos sniega nav nemaz, vairumā gadījumu zemi klāj neliela vai kūstoša sniega kārta, vēl retāk sniegs Ziemassvētkos ir Kurzemes piekrastē – ap 50 procentiem gadījumu no sniega nav ne vēsts, atlikušie 50 procenti vairāk ir ar slapjdraņķi nekā baltu sniega seģeni. Biežāk sniegoti svētki ir Latvijas austrumos – Vidzemes un Alūksnes augstienē –, kur pagājušajos 55 gados pilnībā bez sniega bijuši pieci seši gadi.

Taču klimata pārmaiņas skar arī mūs. Pēdējā gadsimta laikā bijuši tikai deviņi gadi, kad Ziemassvētkos nekur Latvijā nav bijis sniega, un trīs no šiem gadiem bijuši pēdējā desmitgadē – no 2006. gada.

Lai arī mūsu prātos Ziemassvētki iegravēti ar apsnigušām eglēm un kupenām, klimatiskajai normai atbilstošāks ir atkusnis, nevis sals un sniegs. Līdzīgi kā jūnijā pirms Jāņiem liela daļa ļaužu nepacietīgi gaida vasaru un sūrojas, ka laikam jau šogad īsti nebūs, pirms Ziemassvētkiem cilvēki cer uz ziemas iestāšanos. Pie mums tā nav – stabila vasara biežāk sākas pēc Jāņiem, tāpat kā ziema – pēc Ziemassvētkiem. 

Visu Toma Briča prognozi svētkiem lasiet piektdienas, 23.decembra, laikrakstā Diena!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas