Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kuras amatpersonas varētu satraukt Martinsona aizturēšana?

Kādēļ atkal Māris Martinsons? Vai Rīgas vicemēram Andrim Amerikam (GKR) ir pamats raizēties? Kādam mērķim īsti varētu būt radīta Rīgas satiksmes iepirkumu shēma, kuras dēļ Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) tur aizdomās nu jau piecus cilvēkus? Visbeidzot - kas saista šo raibo kompāniju?

Pirmās atbildes uz šiem jautājumiem sniedz jaunie uzvārdi, kuri publiski tapa zināmi ceturtdienas pusdienlaikā, kad jauni aizturētie (Edgars Teterovskis, Aleksandrs Krjačeks un Vladimirs Kozaks) tika vesti uz tiesu, lai lemtu par drošības līdzekli – apcietinājumu. Krjačeks ar tiesas lēmumu apcietināts.

Iesaistīto personu uzticības loks noved līdz Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietai, iezīmējot savstarpēji lojālu un atkarīgu organizētu grupu, kura izmantota ne vienā vien koruptīvā shēmā.

Iepriekš tikai kriminālās un šaurās biznesa aprindās zināmā Edgara Teterovska vārds kontekstā ar Martinsonu tiesībsargiem nebija svešs. Pirms aptuveni pieciem gadiem, veicot operatīvo izstrādi tā dēvētajā "būvnieku lietā", Finanšu policija bija fiksējusi Teterovska kontaktus gan ar "būvnieku lietā" aizdomās turēto grāmatvedi Antu Dišereiti, gan ar Martinsona brāli Ēriku Martinsonu. "Būvnieku lietas" epizodes, kurās figurē Martinsons un Dišereite, šobrīd Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policijā tiek gatavotas nosūtīšanai uz Ģenerālprokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai un apsūdzību uzrādīšanai. Teterovskis "būvnieku lietas" ietvaros netika aizturēts atšķirībā no Martinsona un Dišereites – lai gan Teterovskim bijusi svarīga loma shēmās un viņš ieņēmis augstu vietu organizētās grupas hierarhijā, izmeklētāji līdz viņam neesot tikuši, jo iztraucējusi informācijas noplūde par operatīvo izstrādi.

Lursoft atrodamā informācija par Teterovska oficiālajām biznesa saitēm noved līdz kādai 1982. gadā dzimušai Elīnai Kokinai, par kuru vairāki avoti Dienai apstiprinājuši, ka viņu saista radniecība ar Renāru Kokinu – starpnieku koruptīvajās shēmās, kura vārds uzpeldēja februārī uzsāktajā krimināllietā par Latvijas Bankas prezidenta un Martinsona kukuļņemšanas lietu. Izskanēja liecības, ka Kokins kā īpaša uzticības persona organizējis Rimšēviča tikšanās ar baņķieriem, kurās doti mājieni par kukuļiem.

Savukārt Martinsona loma šajās shēmās bijusi kukuļņemšanas atbalstīšana.

Ziņas par to, ka statuss jaunajā kriminālprocesā ir arī Kokinai, vēl nav apstiprinājušās, tomēr viņas loma Rīgas satiksmes lietā ir viegli izsekojama. Tas, ka viņai ierādīta tik nozīmīga loma, varētu būt skaidrojams ar to, ka viņas radinieki jau nodemonstrējuši lojalitāti citās shēmās un viņa uzskatīta par "savu cilvēku". Kā rāda Lursoft dati, Kokinai kopā ar trešo jaunajā kriminālprocesā aizdomās turēto – Aleksandru Krjačeku pieder SIA Tram Serviss. Kokinai firmā pieder 71,4%, Krjačekam caur SIA Alkom-Serviss – atlikušie 28,5%.

Tomēr visnozīmīgākā jaunajā korupcijas lietā aizturēto personu saikne ar iespējamiem Rīgas pilsētas transporta iepirkumu sadārdzinājumiem iezīmējas caur SIA Tram Servis Riga, ko Krjačeks, Teterovskis un Kokina dibinājuši uz dažiem mēnešiem kā kopuzņēmumu ar akciju sabiedrību Škota Transportation A.S. Čehu uzņēmumam, ar kuru Rīgas Satiksme 2016. gada vasarā slēdza vairāk nekā 60 miljonu eiro vērtu iepirkuma līgumu par zemās grīdas tramvaju piegādi Rīgai, šajā kopuzņēmumā piederēja 51%. 14% caur SIA Alkom-Serviss piederēja Krjačekam, bet atlikušie 35% caur tagad jau likvidēto SIA TT Service uz pusēm piederējuši Teterovskim un Kokinai.

SIA Tram Servis Riga dibināšanas līgums starp Škoda un abām latviešu firmām noslēgts 2016. gada 30. novembrī. Valdē sākotnēji bez Kokinas iecelts arī Vladislavs Kozāks – Čehijas pilsonis, par kura apcietināšanu arī ceturtdien lēma tiesa.

Vēl citas Krjačekam daļēji (60%) piederošās SIA Alkom-Trans mājaslapa vēsta, ka firma ir Škoda Electric s.r.o. ekskluzīvais pārstāvis Latvijas Republikā.

"2005. gadā mūsu kompānija pilsētas transporta infrastruktūru attīstībai piegādājusi Rīgas pilsētai 150 zemās grīdas trolejbusus Škoda 24Tr, kuri ražoti uz Iveco markas autobusu bāzes. Sadarbība ar pilsētu nebeidzas un jau 2009. gadā ALKOM-TRANS kopā ar Škoda Transportation s.r.o. piegādāja jaunus zemās grīdas tramvajus Škoda 15T.," lepojas Krjačeka uzņēmums.

Krjačeka uzvārda parādīšanās ir tikai pirmais virspusējais skaidrojums, kādēļ ziņas par kratīšanām uzņēmumā Rīgas satiksme un Martinsona aizturēšanu ar uztraukumu uztvēris Rīgas vicemērs Andris Ameriks. Krjačeks pēdējos sešos gados Amerika partijai Gods kalpot Rīgai noziedojis vairāk nekā 70 000 eiro. Krjačeks partijām arī regulāri ziedojis. Pēdējos gados – Saskaņai kopumā ziedoti 3000 eiro un 10 000 latu. Senāk, 2002. gadā, 4000 latus Krjačeks ziedojis Jaunajam laikam.

Top komentāri

Līva
L
Izskatās, ka astoņkājis uztaisīts ne pa jokam. Ne tikai Amerikam būtu par šo lietu jāsatraucas, bet arī Ušakovam. Sen jau vajadzēja Saskaņas barotavas tiesībsargājošām institūcijām aizvērt. Ja ziedota noziedzīgi iegūti līdzekļi, tad partijām jāatmaksā.
Tagad galvenais ir klusēt
T
un neizdot patiesos labuma guvējus. Citādi noraks...
kika
k
GADIEM ilgi pastāv aizdomas par korupciju Rigas domē! Vai tad tikai šis Krjačeks jāliek cietumă? Ir taču vēl steleši, brandavi, zolotihi, silkini, komari..., kas kačă naudu no Uşakova un Amerika vaditajăm SIA un AS. Viņi patiešăm ir Domes korupcijas sejas!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas