Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kuveitas naftas meklētāji finansējuši Dombrovska grāmatu

Uzņēmuma Balin energy izdevumi naftas meklēšanai Baltijas jūrā nav kuveitiešu vienīgie ieguldījumi mūsu valstī. Vēl pirms naftas meklēšanas sākšanas Kuveitas naftas kompānija ieguldījusi palielus līdzekļus labdarībā un arīdzan finansējusi Ministru prezidenta Valda Dombrovska (Vienotība) grāmatas tulkošanu latviešu valodā. Eksperti notikušajā saskata iespējamu ētikas pārkāpumu, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Dombrovska grāmata "Kā Latvija pārvarēja finanšu krīzi?" apraksta Latvijas pieredzi, par kuru kā metodi strīdas ekonomisti visā pasaulē, proti, ir vai nav tas Latvijas veiksmes stāsts. Grāmatas titullapā rakstīts, ka to izdevusi Ekonomistu apvienība un izdevums finansēts no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības partnerības līdzekļiem. Taču noklusēta ir cita detaļa - grāmatas tulkošanu finansējusi kompānija Kuwait energy, kas Latvijas teritoriālajos ūdeņos Baltijas jūrā meklē naftu.

Ekonomista Andersa Oslunda un Dombrovska kopīgi sarakstītā grāmata nāca klajā 2011.gadā. Tajā argumentēts, kāpēc savilkt jostu ir labāk nekā devalvēt nacionālo valūtu. Vispirms grāmata klajā nāca angļu valodā ārzemēs, un Ekonomistu apvienība, kuras biedrs ir arī premjers Dombrovskis, nolēma grāmatu iztulkot un izdot arī latviski

Kā uzrāda Ekonomistu apvienības 2011.gada pārskats, tā saņēmusi dotāciju - 5440 latus ekonomikas tematikas grāmatas iespiešanai. Kā noskaidroja de facto, donors ir Kuwait energy jeb tā pati kompānija, kas saņēmusi no valdības licences, lai Baltijas jūrā meklētu naftu. Kā skaidro Ekonomistu apvienība, par piešķirto naudu grāmata iztulkota latviski un rīkota finanšu krīzes pārvarēšanai rīkota konference. 

Kehris, jautāts, vai Ekonomistu apvienība gāja prasīt naudu kuveitiešiem, de facto atbild: "Mēs prasām atbalstīt mūsu aktivitātes un kam mēs pieņemam lēmumu izlietot, tas ir mūsu lēmums.” Pārprasot, vai kuveitieši zināja, ka viņi sponsorē premjera grāmatu, Kehris saka: "Es domāju, ka viņi var pēc tam zināt, bet viņi ne tuvu nav vienīgie."

Kuveitieši un poļu PKN Orlen kopīgi piederošam uzņēmumam Balin Energy pieder divas licences naftas meklēšanai un ieguvei Latvijas ūdeņos. Viena iegādāta konkursa kārtībā, otra iegūta no iepriekšējā īpašnieka. Vienas licences cena ir 75 tūkstoši latu un pēdējo konkursa kārtībā uzņēmums ieguva Dombrovska valdīšanas laikā 2009.gadā. Ja naftu atrastu, kompānijai pienāktos 85 procenti peļņas, 15 procenti - Latvijai.

Kompānijas pārstāvis Muhameds al Houkals šā gada maijā de facto teica: "Līguma nosacījumi Latvijā ir ļoti pievilcīgi un izdevīgi. Līdz ar to, ja mēs kaut ko atradīsim, mūsu investīcijas būs atmaksājušās." Naftu pirmajā piegājienā gan atrast neizdevās, un tagad nav skaidrs, vai kompānija Baltijas jūrā savu darbu vēl turpinās. Uz naftas platformas pavasarī viesojās gan Ministru prezidents, gan Ekonomistu apvienības prezidents. Kehris šajā projektā bijis konsultants. "Mēs konsultējām poļu un Kuveitas kompāniju naftas izpētes un ieurbes jautājumos. [..] Nu viņš būtu labi atalgots [darbs], ja nafta būtu iegūta, tā kā nē, tad tikai tekošo izdevumu segšana, nekādu atlīdzību mēs nesaņēmām," saka Kehris.

de facto noskaidroja, ka pagaidām neveiksmīgajā naftas meklēšanā kuveitieši ieguldījuši vismaz 40 miljonus ASV dolāru. Vēl Latvijā kompānija ziedojusi labdarībai - 75 tūkstošus latu Ziedot.lv smagi slimu bērnu aprūpei. Un apmēram 5 tūkstošus premjera grāmatai.

Par atbalstu grāmatai Kuveitas kompānija komentāru de facto sola nākamnedēļ. Dombrovskis, kurš ir arī Ekonomikas apvienības biedrs, saka, par šo faktu neko nav zinājis. "Kādā veidā Ekonomistu apvienība piesaistīja līdzekļus šim projektam, manā rīcībā informācijas nav."

Par to, ka šis gadījums jāizvērtē, pārliecināts arī korupcijas pētnieks Valts Kalniņš: "No kuveitiešu puses tā varētu būt tāda pieklājības dāvana austrumu tradīciju garā, no Latvijas puses es nesaskatu tiesisku pārkāpumu, te varētu būt runa par ētisku jautājumu. Par nožēlu jāatzīst, ka joprojām nav pieņemts valdības locekļu ētikas kodekss, tā ietvaros tad arī šo gadījumu varētu vērtēt."

Kehris savukārt norāda, ka grāmatas finansētājus var meklēt arī šādi: "Es domāju, ka var arī tuvajos austrumos, mums daudz kas notiek par ziedojumiem, valsts naudu mēs netērējam, un tas ir labs projekts."

Top komentāri

WWW
W
Interesanti būtu zināt, kurš to Dombrovska grāmatu lasīs?
mulkiem
m
Naivie, ja gramata butu patiesi laba, tad nekadu sponsoru naudas nevajag, jo tad izdevniecibas izdod par saviem lidzekliem. Man skiet, ka lacens juk prataa, rakstidamas to, kam pats driz vairs netices.
vēstures veidošana no meliem
v
Kādēļ medijos tiek sacerēti un publicēti tik absurdi meli kā "eiro atbalstītāji", Dombrovska "veiksmes stāsts", Koķei piešķirtais Triju Zvaigžņu ordenis par labu darbu izglītības un zinātnes jomā utt. utt? Mūsu mazbērni lasīs par šiem "veiksmes stāstiem", "labdariem" un "varoņiem" no šīm publikācijām veidotajās vēstures grāmatās. Šīs paaudzes reiz nebūs, kas zināja patiesību un šos apmelojumus piedzīvoja, bet melu pilnās publikācijas par lielo eiro "atbalstītāju" pulku saglabāsies kā lasāmviela par vēstures notikumiem masām... Arī nākotnes ļaunprātīga nepatiesas sabiedriskās domas veidošana...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas