Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Labi slēpta un sena draudzība

Elitei piederīgā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča nesaderība ar viņam inkriminēto noziegumu līdzdalībnieku – kriminālās nepatikšanās jau iepriekš ierauto uzņēmēju Māri Martinsonu –, iespējams, bija viena no mulsinošākajām epizodēm, kad pērnā gada februārī abus aizturēja par kukuļņemšanu no Trasta komercbankas. Jaunā grāmata Brālība² jeb Brālība kvadrātā, kas iznākusi izdevniecībā Dienas mediji un nopērkama lielākajos grāmatveikalos un Narvesen tīklā, šo mulsinošo faktu izskaidro, atklājot, ka abi varētu būt pazīstami jau vismaz no deviņdesmito gadu vidus, jo Rimšēviča brālēnam Sandrim Grasim bija kopīgs bizness ar Martinsonu.

Vēsturiski pierādāmos arhīvos Rimšēviča ģimenes saikne ar Martinsonu izgaismojas 1994. gada oktobrī, kad Māris Martinsons un Sandris Grasis nodibināja kopuzņēmumu SIA Terca Pro, lai Pārdaugavā apsaimniekotu kafejnīcu Klīstošais holandietis, izpētīts jaunajā grāmatā. Kamēr Rimšēvičs kopš 1992. gada pārnestā nozīmē nodarbojās ar Latvijas banku sistēmas celtniecību, Martinsons, kurš viņa dzīvē nospēlēs liktenīgu lomu, ar viņa brālēnu pūlējās ap piezemētāku sfēru – centās iepūst jaunu elpu noplukušā Āgenskalna kafejnīcā, kura līdz tam bija iecienīta vieta, kur apēst pelēkos zirņus un iemest glāzīti šņabja. Pēc tam bizness mainījis virzienu, jo Martinsons pievērsies tirdzniecībai no kādas bāzes, kas bija deviņdesmitajiem raksturīgs rūpals, jaunajā grāmatā atminas uzņēmējs Andris Treijs, kuram sākotnēji pirms pārdēvēšanas apsaimniekojis kafejnīcu. Partneru ceļi šķīrušies, kafejnīca vairākkārt degusi.

Fakts, ka kādreiz slavenā LNT raidījuma Nedēļa vadītājs Grasis ir Rimšēviča brālēns, bija patiešām labi slēpts noslēpums, ko grāmatas tapšanas gaitā vai nu uzticīgi slēpa, vai nezināja arī Latvijas Bankas prezidentam tuvi cilvēki. Iemesls tam varētu būt gan iespēja šādā veidā sazīmēt Rimšēviča seno saiti ar Martinsonu, gan jautājumi, kas varētu rasties par pēdējos gados notikušiem mulsinošiem darījumiem starp Latvijas Bankas prezidentu un Grasi. Pēdējais, starp citu, laikā, kas sakrita ar grāmatas tapšanu, nomainīja gan personas kodu, gan vārdu un uzvārdu un tagad ir Sanders Grass. 

Graša kādreizējais priekšnieks, LNT raidījuma Nedēļa veidotājs Edvīns Inkēns viņu pēdējo reizi redzējis 2016. gada maijā, kad Sandris svinējis 50 gadu jubileju. Pie galdiņa nelielajā kompānijā bijis arī Rimšēvičs, bet pat Inkēns, kurš Nedēļas laikā ar Grasi un pārējo raidījuma komandu bijuši ciešās attiecībās, kopā atpūtušies un ceļojuši, jaunajā grāmatā Brālība2 jeb Brālība kvadrātā atminas – tā bijusi pirmā reize, kad viņš uzzinājis, ka Grasis vispār ir pazīstams ar Rimšēviču. Tālāko Graša karjeru zinātājam skaidri saskatāmi vada brālēna Rimšēviča neredzamā roka: no 1995. līdz 2002. gadam Latvijas Krājbankas padomes locekļa Druvja Skultes padomnieks Latvijas kuģniecībā, 1998.–1999. gadā finanšu ministra Ivara Godmaņa padomnieks, 2002.–2004. gadā top menedžeris Andra Kreislera būvfirmā Velve uzreiz pēc tās apvienošanās ar Martinsona Moduls Rīga.

Rimšēviča 2014. gada valsts amatpersonas deklarācijas jau tā taukajā ieņēmumu sadaļā parādījās 32 000 eiro, kurus viņš saņēmis no Graša, nākamā gada deklarācijā kā ienākumi no Graša parādījās vēl 12 600 eiro, bet šoreiz Rimšēvičs jau bija atšifrējis, ka šos ienākumus guvis par sava dzīvokļa izīrēšanu. Tikai 2016. gadā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs veica formālu pārbaudi par Latvijas Bankas (LB) prezidenta deklarētajiem darījumiem, neko aizdomīgu nesaskatot. Fakts, ka Grasis ir Rimšēviča brālēns, liek vismaz ar aizdomām paraudzīties uz šī kopumā gandrīz 45 000 eiro vērtā darījuma saimniecisko jēgu. Par spīti milzīgajai algai, ap 10 tūkstošiem mēnesī pēc nodokļu nomaksas, LB prezidentam bija nesamērīgi tēriņi – hipotekārie maksājumi par vairākiem īpašumiem, arī to uzturēšana –, arī elitārais dzīvesveids prasīja līdzekļus, jo Rimšēviča vecākā meita studēja Lielbritānijā, vidējā meita ieguva augstāko izglītību ASV, uzsvērts grāmatā Brālība² jeb Brālība kvadrātā.

Top komentāri

tak..
t
"Suņi(tiesībsargājošās iestādes) rej,bet karavāna iet tālāk" ! p.s. To es par Martinsona jauno māju-pili Lielupē,kas tika celta kad viņu itkā šausmīgi vaktēja...
Enģeļa viesis
E
Cilvēki, kas ir Latvijas valsts padibenes bet ar tik intensīvu smaku...
LVinternacionalisms
L
TOP BANK-ipasmieks Osipovs, BONUS BANK-ipasnieks Petrovs, Rigensis Bank-ipasnieki no Krievijas, PAREX bank-ipasnieki Kargins-Krasovickis-isteni latviesi, Aizkraukles bank-ipasnieks Bernis un Co...Un ta var turpinat par katru LV banku....
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas