Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

LAD izsludina pieteikšanos 120 000 eiro atbalstam mednieku informēšanai par cūku mēri

Lauku atbalsta dienests (LAD) izsludinājis iesniegumu pieņemšanu atbalsta saņemšanai par kopumā 120 000 eiro, lai nodrošinātu Āfrikas cūku mēra (ĀCM) un klasiskā cūku mēra ierobežošanas pasākumu īstenošanu, liecina LAD paziņojums.

Atbalstam var pieteikties mednieku organizācijas, kurās ir vismaz 500 biedru izglītojošo pasākumu organizēšanai par sabiedrības veselību - lipīgo slimību profilaksi un apkarošanu, kā arī pārtikas drošību.

Atbalsts segs izdevumus informatīvo materiālu sagatavošanai, semināru organizēšanai, biroja tehnikas nomai, administratīvajām izmaksām.

Pieteikšanās termiņš ir līdz 23.maijam, savukārt pasākumus jāīsteno līdz 20.decembrim.

Iesniegumi jāiesniedz LAD reģionālo lauksaimniecības pārvalžu klientu apkalpošanas daļās vai LAD klientu apkalpošanas daļā Rīgā, Republikas laukumā 2.

Kā ziņots, klasiskā cūku mēra gadījumu mājas cūkām nav konstatēti kopš 2012.gada novembra, savukārt mežacūku populācijā pret šo kaiti regulāri tiek veikti vakcinācijas pasākumi.

Tāpat vēstīts, ka ĀCM izplatība pakāpeniski iet mazumā, pēdējos pāris mēnešus ik nedēļu konstatējot nepilnus desmit saslimšanas gadījumus, kamēr iepriekš no gada sākuma katru nedēļu tika konstatēts vairāk nekā 20 gadījumu.

Līdz ar to līdz 6.maijam konstatētas 411 ar ĀCM slimas mežacūkas 46 novadu 127 pagastos, kā arī vienā pilsētā - Pļaviņās. Mājas cūku populācijā kaite kopš tās uzliesmošanas 2014.gada jūnijā skārusi 213 mājas cūkas Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas novadā.

Pārtikas un veterinārais dienests vairākkārt akcentējis, ka efektīvākais slimības apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana līdz 0,5 dzīvniekiem uz vienu kvadrātkilometru, kā arī biodrošības ievērošana gan medībās, gan saimniecībās un uzņēmumos, kur audzē cūkas.

Kopumā no pagājušā gada 20.novembra līdz 1.aprīlim nomedītas vairāk nekā 10 900 mežacūku mātītes, medniekiem izmaksājot 100 eiro par katru nomedīto dzīvnieku.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.


    Uzmanību!

    Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

    Seko mums

    Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

    Ziņas e-pastā

    Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

    LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

    Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


    Aktuāli


    Ziņas

    Vairāk Ziņas


    Politika

    Vairāk Politika


    Rīgā

    Vairāk Rīgā


    Novados

    Vairāk Novados


    Kriminālziņas

    Vairāk Kriminālziņas