Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Latvija 2026.gadā vēlas kļūt par nepastāvīgo ANO Drošības padomes locekli

Ārlietu ministrija (ĀM) ANO Drošības padomes (DP) 2025.gada vēlēšanās pieteikusi Latvijas kandidatūru uz vietu ANO DP 2026. un 2027.gadā, liecina ĀM sagatavotais informatīvais ziņojums.

DP ir viena no galvenajām ANO institūcijām, kuras sastāvā ir 15 ANO dalībvalstis. Piecas no šīm dalībvalstīm ir pastāvīgās ANO DP locekles - ASV, Lielbritānija, Francija, Krievija un Ķīna -, bet desmit pārējās ievēl ANO Ģenerālā asambleja uz divu gadu termiņu. Katru gadu tiek pārvēlētas piecas nepastāvīgās ANO DP dalībvalstis.

Desmit rotējošās vietas ANO DP ir sadalītas, balstoties uz visu pasaules reģionu pārstāvības principu. Latvija kandidē uz vietu ANO DP no Austrumeiropas valstu reģionālās grupas, kurai paredzēta viena no šīm desmit vietām. Reizi divos gados ANO DP sastāvā tiek pārvēlēta viena valsts no Austrumeiropas grupas. ANO Austrumeiropas grupā ir 23 valstis, tāpēc konkurence uz vietu ANO DP ir ļoti sīva.

2025.gada vēlēšanās uz vienu vietu ANO DP Latvija konkurē ar Melnkalni, taču nav izslēgts, ka vēl kāda valsts vai valstis pieteiksies uz minētajām vēlēšanām. Vēlēšanas notiks ANO Ģenerālajā asamblejā, kuras sastāvā ir 193 pasaules valstis. Lai valsts tiktu ievēlēta ANO DP sastāvā, tai ir jāsaņem divu trešdaļu valstu atbalsts, kas ir vismaz 129 balsis.

ĀM norāda: lai veiksmīgi sagatavotu Latvijas kandidatūras lobija kampaņu un pilnveidotu ekspertīzi dažādos ANO DP kompetences jautājumos, gatavošanās tiks sākta savlaicīgi. Tomēr, ņemot vērā ministriju noslogojumu gatavojoties Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienībā (ES) 2015.gada sākumā, nekādas papildu aktivitātes saistībā ar Latvijas kandidatūru ANO DP līdz šim laikam netiks veiktas. Vienlaikus ĀM turpinās uzrunāt ANO dalībvalstis par atbalstu Latvijas kandidatūrai, kā arī apkopos citu valstu pieredzi ANO DP kandidatūras lobijam.

Mērķtiecīga gatavošanās ANO DP vēlēšanām tiks sākta pēc Latvijas prezidentūras ES, izveidojot starpinstitūciju darba grupu, kurā notiktu diskusijas par katras ministrijas prioritārajām jomām.

ĀM norāda, ka dažus gadus pirms 2025.gada vēlēšanām ir jāplāno arī papildu budžeta līdzekļi nopietnam lobija procesam. Šādi lobija pasākumi būtu saistīti ne tikai ar koordinācijas darbu Latvijā, bet arī ar vizītēm ANO dalībvalstīs, lai tiešos kontaktos uzrunātu pēc iespējas vairāk valstu un lūgtu atbalstu vēlēšanās, skaidrojot Latvijas prioritātes. Vēlēšanu gadā būtu jāveic visaktīvākā lobija kampaņa, kad arī būtu nepieciešami vislielākie finanšu resursi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas