Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Latvijā iecerēts Zemes parks

Zeme ir dinamisku sistēmu sistēma — lai labāk iepazītu tās veidošanās likumsakarības, Latvijā varētu veidot pirmo Zemes parku jeb ģeoparku Baltijas valstīs. Zemi parka ap­meklētāji iepazīs, izstaigājot dabas takas, tikmēr zinātnieki parkā varēs izstrādāt pē­tī­jumus. Citās Eiropas valstīs šādi parki jau darbojas un veicina mazāk attīstītu reģionu eko­nomisko izaugsmi, piesaistot tūristu plūsmu. Lai arī pagaidām neskaidrs paliek parka finansēšanas jautājums, tā ierīkošanai jau noskatītas vietas Cēsu un Bauskas apkaimē.

Ģeoparkus veido, lai aizsargātu un saglabātu ģeoloģisko mantojumu, sabalansēti un sau­dzīgi attīstītu šīs teritorijas. Parasti šādus parkus ierīko ap retiem ģeoloģiskiem vei­do­jumiem, kur arī iespējama ilgtspējīga zemes apsaimniekošana. Ja šādu parku izveidotu arī Latvijā, tā apmeklētāji varētu veikt kādu praktisku lietu, piemēram, paņemt ūdens kva­litātes paraugus, kurus pārbaudītu šim mērķim izveidotā laboratorijā, vai izraktu bedres un aplūkotu augsnes horizontus. Pati labākā atpūta ir tāda, kas dod jaunas zināšanas, uzsver šīs ieceres autori. Parks būtu domāts visai ģimenei un skolēniem ļautu apgūt dabas mācību ne tikai ilustrētās grāmatās, bet tieši dabā.

Ideja par ģeoparku izveidi Latvijā izskanēja sēdē, kurā apspriests UNESCO izsludinātais starptautiskais Zemes gads. "Ja jau kaimiņvalstis izvērsa rosību par šāda parka izveidi, sēdē nolēmām, ka arī Latvijā kādam tas jāuzņemas — un kuram gan citam, ja ne ģeo­grā­fiem," skaidro Zemes gada Latvijā koordinators, Latvijas Universitātes (LU) Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes (ĢZZF) profesors Ervīns Lukševičs, piebilstot, ka idejas realizācija atkarīga no tālākās UNESCO pārstāvju Latvijā un fakultātes sa­darbības. Parka iniciatori gan uzsver, ka, piemēram, Lietuvā diskusija par parka izveidi notiek jau piecus gadus, bet Latvijā par to runāts vien trīs nedēļas.

Fakultātē lēš, ka ģeoparka izveidē jāiesaista vietējā pašvaldība vai augstāka līmeņa valsts iestādes, piemēram, Vides ministrija, ar kuru par finansējuma piešķiršanu pa­gaidām gan nav runāts. "Parka dabas takas varētu ierīkot studenti, viņi arī varētu vadīt eks­kursijas parka teritorijā," lēš fakultātes dekāns Oļģerts Nikodemus. Bez dabas takām parkā varētu prezentēt Saules bateriju lietošanu, par ko ir runāts ar kādu Vā­cijas uzņēmumu, kas vēlas ienākt Latvijas tirgū.

Parks varētu tapt Bauskas rajona Skaistkalnē vai Cēsu rajona Taurenes pagastā, kur atrodas fakultātes lauku prakšu bāze un integrālā monitoringa stacija, kas kontrolē ūdeņu kvalitāti, mežainumu un daudzus citus parametrus. "Ja parku ierīkotu Taurenē, vienuviet būtu koncentrēta nozīmīgākā ģeogrāfu zinātniskā infra­struktūra Latvijā," saka O.Nikodemus. Viņaprāt, Taurene ir labāk piemērota parka ierīkošanai, jo tās apkārtne raksturo visu Latvijas ģeoloģisko veidošanos kopš pēdējā ledus laikmeta, tādēļ šeit labi saskatāmi ledāju kušanas ūdeņu nogulumi.

Fakultātē uzsver, ka Taurenes pašvaldība piekrīt parka ierīkošanai, jo tas radīšot jaunas darbavietas — tieši cik atkarīgs no parka apmeklētības.

***

ģeoparki Eiropā


Šādi parki Eiropā veidoti 32 teritorijās, kas izkaisītas visā kontinentā, un ir apvienoti Eiropas ģeoparku saimē European Geoparks. Lai kļūtu par tās dalībnieku, jaunveidotam ģeoparkam jāizglīto sabiedrība par norisēm, kas saistītas ar Zemi, jāietver arī specifiski ģeologu izpētes objekti, kā arī jābūt estētiski pievilcīgam. Vietējās pašvaldības labprāt piekrīt parka izveidei, jo tas piesaista daudz tūristu vietām, kuras pirms parka ierīkošanas tūristus neinteresēja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas