Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Latvijā neizmantotas minerālūdens iespējas

Dabas dotie neizsmeļamie minerālūdens resursi Latvijā neatspoguļojas tirdzniecības rādītājos. No sava minerālūdens un dzeramā ūdens patērējam vien nenozīmīgu daļu, tāpēc nosacīti varam šķiesties ar šo zemes dzīļu resursu, laikrakstam Dienas Bizness izteikusies Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un zemes zinātņu fakultātes doktorante hidroģeoloģijas eksperte Inga Retiķe.

Latvijā darbojas tikai četras minerālūdens atradnes, kur no zemes dzīlēm iegūst ūdeni ar tik augstu minerālu saturu, ka to raksturo sāļa garša. Divas no atradnes izmanto Cido grupa (Rīgā, Ostas ielā 4), divas – SIA Siguldas minerālūdens (Siguldā, Lauktehnikas ielā), liecina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) informācija. Ražotājiem izsniegtas beztermiņa atļaujas šo atradņu izmantošanai. Arī ražotājs Venden izmanto divus PVD reģistrā ietvertus minerālūdens urbumus, taču tajos mineralizācijas pakāpe ir neliela, līdz ar to no tiem nākošo ūdeni nevar saukt par minerālūdeni vārda patērētājiem ierastajā izpratnē.

"Minerālūdens pēc likuma burta ir arī ūdens peļķē," atzīmē vides zinātniece Retiķe. Likumdošana raisa pārpratumus, jo "saskaņā ar to minerālūdeņi ir visi ūdeņi, kuros ir izšķīdušas minerālvielas, tostarp tie, kas tek no krāna un tiek iegūti no saldajiem, nevis sāļajiem horizontiem," pauda Retiķe. Par dabīgo minerālūdeni var atzīt mikrobioloģiski nekaitīgu ūdeni, kas iegūts no pazemes ūdeņu atradnes, nosaka Ministru kabineta noteikumi.

"Kopumā mums ir ārkārtīgi daudz gan saldo, gan sāļo ūdeņu,» vērtē speciāliste, piebilstot, ka jebkuru ūdeni, ko iegūst Latvijā, var dēvēt par minerālūdeni, ja tas netiek pārveidots vai attīrīts, kāds visbiežāk ir fasētais dzeramais ūdens. Valmieras pusē sāļu ūdeni var iegūt jau 200 metru, Rīgā – 400 metru dziļumā. Viņa stāsta, ka igauņi mums ir soli priekšā – tur iegūst ūdeni, kas zemes slāņos iespiedies no Ledus laikmeta ledājiem – ārkārtīgi tīrs un salds. Latvijā arī tāds ir meklēts, bet pagaidām – nesekmīgi.

Latvijas minerālūdens problēma ir tā sastāvā esošā sāls ķīmiskā formula, kas ir līdzīga visā valsts teritorijā sastopamajam minerālūdenim. Nātrija hlorīda jeb vārāmā sāls augstais saturs nav savietojams ar ārstu ieteikumu ikdienā ierobežot sāls uzņemšanu, norāda Retiķe.

Tajā pat laikā mūsu minerālūdeņi satur arī vērtīgas vielas, piemēram, kalciju un magniju. Turklāt Tallinas Tehnoloģiju universitātes pētnieki atklājuši, ka Latvijā iegūstamais minerālūdens veidojies iežos pirms aptuveni 36 tūkstošiem gadu, liecina uzņēmuma Cido grupa finansēts pētījums. "Lielais vecums ir ģeoloģiskā īpatnība, ko nosaka zemes dzīļu iežu struktūra, kas raksturīga tikai atsevišķām teritorijām Baltijā. Tas mūsu ūdeni atšķir, piemēram, no citu ražotāju ūdens pasaulē – mēs varam dzert ikdienā senu, tīru, minerāliem bagātu ūdeni. Turklāt šādā veidā varam rūpēties arī par apkārtējo vidi, jo ūdens transportēšana no vienas valsts uz citu nozīmē CO2 izmešus," stāsta Cido grupa pārstāve Inese Lielpinka.

Viss raksts lasāms pirmdienas, 27.aprīļa, avīzē Dienas Bizness

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas