Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Latvijā smaku kontrole netiek veikta pienācīgi

Uzņēmumu radīto smaku fiksēšana ir fragmentāra, jo mērījumu laboratorijas speciālisti objektīvu iemeslu dēļ nespēj uzreiz reaģēt uz daudzajām sūdzībām. Bieži vien smaku avoti atrodas tālu no laboratorijas, un kamēr inspektori atrodas ceļā, aromāta intensitāte jau zudusi. Patlaban smaku kontroli regulē likums, kas pieņemts 2004. gadā, bet tajā nozares speciālisti saskata ļoti daudz nepilnību, tāpēc sākts darbs pie likuma uzlabošanas.

Daudzus gadus Latvijā smaku mērījumus veic Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) laboratorija Jūrmalā. Līdz šim tā tika uzskatīta par vienīgo smaku mērītāju Baltijā, taču pirms pāris mēnešiem ūdens, augsnes un gaisa kvalitātes testēšanai akreditēta arī laboratorija Vides audits.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) norāda, ka patlaban uzņēmumu kontrole netiek veikta pienācīgi. Piemēram, ja uzņēmumā smaka noplūdusi brīvdienās, tad mērījumus veikt nav iespējams, jo laboratorija nestrādā. Var izsaukt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta inspektorus, taču viņiem nav nedz pienākuma, nedz tiesību veikt smakas mērīšanu.

VARAM apkopotā veidā nav pieejama informācija par sūdzību dinamiku visā Latvijā. Rīgā VVD gadā saņem vidēji 50 pamatotas iedzīvotāju sūdzības par smakām, tās galvenokārt saistītas ar spēcīgo smaku naftas produktu pārkraušanas laikā. Vienā dienā dienests saņem līdz pat desmit sūdzībām, dažas no tām ir arī kolektīvas, kuras parakstījuši vairāk nekā simts cilvēku. Daudz sūdzību ir arī Alsungā, Ventspilī, Liepājā un citviet.

Nupat nedaudz pieklususi iedzīvotāju neapmierinātība ar Liepājas zivju pārstrādes uzņēmumu Kolumbija. Pašvaldība ar ražotni vienojās, ka maksimālo jaudu zivju kūpināšanas brīdī var attīstīt tikai tad, kad vējš nepūš pilsētas virzienā. Kā Dienai iepriekš atzina uzņēmuma vadītājs Igors Krupņiks, ir diezgan grūti izsekot vēja virzienam, jo tas reizēm mainās ļoti strauji. Viegli nesokas arī cūkaudzēšanas biznesam. Skandāli ap cūku fermu būvniecību uzvirmo ik pa laikam. Nesen tas saistīts ar iecerēto cūku fermas būvniecību Mālpilī. Iedzīvotāju aptaujā atklājies, ka ieceri attīstīt šādu biznesu noraida teju 80% Mālpils iedzīvotāju, kuri pauduši bažas par nepatīkamu smaku un ietekmi uz gaisa kvalitāti. 

Plašāk lasiet trešdienas laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas