Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Latvijā šodien atzīmē Tēva dienu

Pamazām arvien lielāku lomu sabiedrībā iegūst Tēva diena, kuru Latvijā atzīmē svētdien, 9.septembrī, atzīst Labklājības ministrija (LM).

"Lai gan Tēva dienu otrajā septembra nedēļā mūsu valstī oficiāli atzīmēs tikai trešo gadu, tēvi šo dienu ir godam nopelnījuši, ikdienā nesavtīgi rūpējoties par savu ģimeni. Tāpēc ir būtiski ar mīļiem vārdiem godināt ne tikai māmiņas, bet arī tēvus, tādējādi apliecinot savu mīlestību un pateicību," norāda LM speciālisti.

"Latvijā Tēva dienas svinībām vēl nav stipru un ilglaicīgi pārbaudītu tradīciju, tomēr tas nebūt neliecina par to, ka tēva lomai ģimenē un bērnu audzināšanā nav nozīmes. Tēva mājas, tēva drošais plecs un tēva padoms ir vērtības, kas mūsu valstij bijušas nozīmīgas laiku laikos, jo mēs varam būt vien tik stipri, cik stipras ir mūsu ģimenes. Māte un tēvs audzina nākamās paaudzes un ir šīs valsts pamats. Tādēļ esmu pateicīgs visiem, kas ierosināja un nodibināja šo tradīciju – Tēva dienu! Novēlu, lai tā ieņem savu vietu Latvijas svinamo dienu sarakstā un kļūst par atgādinājumu tam, ka tikai ģimenes vērtības un bērna izglītošanas pamatos ieliktais ir indivīda attīstības ceļš un mūsu tautas nākotne!" sveicot tēvus svētku dienā, sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Labklājības ministrija teic, ka Tēva diena citur pasaulē ir daudzu gadu ilga tradīcija. Šo dienu ik gadu atzīmē daudzviet pasaulē, tai skaitā, Lietuvā, Igaunijā, ASV, Vācijā u.c.

Ministrija informēja, ka valsts, piedzimstot bērnam, sniedz atbalstu arī tēviem. Lai jaunais tēvs varētu iesaistīties sava jaundzimušā bērna aprūpē, viņam ir iespēja līdz bērniņa divu mēnešu vecumam izmantot desmit dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu. Sociāli apdrošinātie tēvi, kuri šo atvaļinājumu izmanto, saņem paternitātes pabalstu, kas ir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas. Paternitātes pabalsta maksimālais apmērs dienā ir 11,51 lats un 50% no summas, kas pārsniedz 11,51 latu dienā.

Turklāt no 2013.gada 1.janvāra paternitātes pabalsta maksimālais apmērs dienā būs 23,02 lati un 50% no summas, kas pārsniegs 23,02 latus dienā. Vienlaikus tiem paternitātes pabalsta saņēmējiem, kuru bērns piedzimis līdz 2012.gada 31.decembrim, bet pabalsta izmaksa turpinās 2013.gadā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra veiks piešķirtā pabalsta pārrēķinu. Tādējādi par laika periodu no 2013.gada 1.janvāra iepriekšminēto pabalstu izmaksās atbilstoši jaunajam tiesiskajam regulējumam, t.i., divkāršojot izmaksu griestus minētajam pabalstam.

Atbilstoši statistikas datiem 2012.gada jūlijā paternitātes pabalstu ir saņēmuši 729 cilvēki jeb 38% no visiem jaundzimušo bērnu tēviem.

Mātes dienu un Ģimenes dienu Latvijā svin maijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas