Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas Banka iegādājusies vērtspapīrus par diviem miljardiem eiro

Valsts sektora vērtspapīru pirkšanas programmas (PSPP) 11 mēnešos Latvijas Banka iegādājusies vērtspapīrus par diviem miljardiem eiro.

Šogad janvārī Latvijas Banka iegādājās Latvijas valsts un eirozonas starptautisko organizāciju vērtspapīrus par 192 miljoniem eiro. Savukārt pagājušajā gadā Latvijas Banka PSPP programmā iegādājās vērtspapīrus par 1,808 miljardiem eiro.

Vērtspapīru iegādes programma tika sākta 2015.gada martā, īstenojot galveno Eirosistēmas - Eiropas Centrālās bankas (ECB) un eirozonas nacionālo centrālo banku - mērķi, proti, uzturēt vidēja termiņa inflāciju tuvu, bet mazāk par 2% gadā. PSPP ir viena sadaļa no paplašinātās aktīvu pirkšanas programmas (PAPP), kurā ietilpst kopumā trīs sadaļas - bez PSPP arī CBPP3 (nodrošināto obligāciju pirkšanas programma) un ABSPP (ar aktīviem nodrošinātu vērtspapīru pirkšanas programma).

PAPP programma ilgs no 2015.gada marta līdz 2017.gada marta beigām vai līdz brīdim, kad ECB būs pārliecinājusies, ka vērojama noturīga inflācijas līmeņa tuvināšanās cenu stabilitātes mērķim. Ik mēnesi pirkto vērtspapīru mērķapjoms PAPP ir 60 miljardi eiro.

PAPP rezultātā Eirosistēma apmainīs finanšu tirgū esošos mazāk likvīdos aktīvus (vērtspapīrus) pret augsti likvīdajiem naudas līdzekļiem. Sagaidāms, ka šī intervence ietekmēs eirozonas ekonomiku ar monetārās transmisijas mehānisma starpniecību - uzlabos eirozonas konfidences rādītājus, samazinās procentu likmes, sekmēs kreditēšanas atgūšanos, stimulēs kopējo pieprasījumu un ražošanas kapacitāšu izmantošanu, kā rezultātā pieaugs ekonomiskā izaugsme un inflācija.

Latvijas valsts vērtspapīrus otrreizējā tirgū iegādājas Latvijas Banka un ECB. Jau ziņots, ka kopumā šajā programmā līdz šim iegādāti Latvijas valsts vērtspapīri 725 miljonu eiro apmērā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas