Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Latvijas Banka samazina procentu likmes

Latvijas Bankas padome šodien nolēma samazināt procentu likmes, preses konferencē informēja centrālās bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Latvijas Bankas refinansēšanas likme samazināta no 3% līdz 2,5%, banku noguldījumu iespējas uz nakti Latvijas Bankā procentu likme - no 0,1% līdz 0,05%.

Samazinātas arī aizdevumu iespējas uz nakti procentu likmes: aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā piecas darbadienas - no 4% uz 3%, aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā desmit darbadienas - no 7% uz 6%, aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot vairāk nekā desmit darbadienas - no 10% uz 9%.

Jaunās aizdevumu iespējas procentu likmes bankām tiks piemērotas no 19.septembra.

Bankām noteiktā obligātā rezervju norma nav mainīta.

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā to, ka riski cenu stabilitātei vidējā termiņā ir ierobežoti un inflācija turpina samazināties, kā arī prognozējamo Eiropas parādu krīzes negatīvo ietekmi uz Latvijas tautsaimniecību.

Kā prognozē Latvijas Banka, monetārās politikas nosacījumu turpmāka mīkstināšana, kas veikta secīgi pēc šī gada martā un jūlijā veiktā likmju pazeminājuma, dos papildu motivāciju bankām brīvos latu resursus novirzīt tautsaimniecības attīstībai.

Centrālās bankas sniegtā informācija liecina, ka refinansēšanas likme ir viena no galvenajām Latvijas Bankas noteiktajām procentu likmēm, kura ietekmē centrālās bankas refinansēšanas darījumu izsolēs piedāvāto latu resursu procentu likmes, līdz ar to atstājot iespaidu arī uz Latvijas starpbanku tirgus likmēm.

Kā Latvijas Bankas monetāros instrumentus kredītiestādes var izmantot arī pastāvīgās finanšu resursu aizņemšanās un noguldīšanas iespējas - aizņemties no Latvijas Bankas latu resursus pret vērtspapīru ķīlu uz nakti un noguldīt latu līdzekļus Latvijas Bankā uz nakti un uz septiņām dienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiķi aizvien nevar iziet no savas orbītas

Par valsts uzdevumiem ekonomikas sekmēšanā un joprojām milzīgo birokrātijas slogu Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidentu Aigaru Rostovski.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas