Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Latvijas Radio žurnālista izdzēstajos materiālos bija ierakstītas miliču sarunas aizturēšanas laikā

Baltkrievijas drošības iestāžu izdzēstajos audio materiālos bijušas ierakstītas miliču savstarpējās sarunas, aizturot protesta akcijas dalībniekus un mediju pārstāvjus, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja vakar uz laiku aizturētais Latvijas Radio žurnālists Uģis Lībietis.

Kā stāsta Lībietis, izdzēstajos divos audio materiālos bija milicijas darbinieku sarunas pēc aizturēšanas, ko žurnālists ierakstījis, sēžot milicijas automašīnā un gaidot, kad tiks aizvests uz iecirkni.

"Kamēr sēdējām mašīnā un gaidījām, kad tā tiks piepildīta ar citiem aizturētajiem, caur jakas kabatu man izdevās ierakstīt miliču sarunu. Viņi acīmredzot bija saguruši no protesta akcijas un izsmejoši sacīja, lai aplaudējam par godu tai, ka barā jau esam varoņi, bet, kad aizturēti, tad vairs nē, un jautāja "Kur tad ir jūsu patriotisms?". Bet bildi, ko uzņēmu ar mobilo telefonu, izdzēsu pats, jo tā tāpat nebija īpaši veiksmīga," klāsta Lībietis.

Viņš uzskata, ka vēstniecības un Ārlietu ministrijas (ĀM) rīcība esot bijusi pietiekami aktīva, jo uzreiz pēc aizturēšanas tā mēģinājusi sazināties ar žurnālistu un noskaidrot lietas apstākļus. Tā kā Baltkrievijā milicijai ir tiesības aizturēt personības noskaidrošanai līdz trijām stundām, bet viņš aizturēts aptuveni uz divām, tad juridiski nekas nav pārkāpts. Fiziski Lībietis pats necieta no milicijas, bet bijuši atsevišķi kolēģi no citām valstīm, kas saņēmuši arī sitienus.

"No vienas puses, it kā nekas šausmīgs nav noticis - varbūt atrados vietā, kur nedrīkstēja būt. Taču, no otras puses, ja mani aizturēja, jo vienkārši strādāju un darīju savu darbu, atspoguļojot notikumus, tad ir pamats nopietnām sarunām. Domāju, ka tas, ko ĀM šajā gadījumā var darīt, ir runāt par to, lai Baltkrievijā vairs šādas lietas nenotiek," uzskata Lībietis.

Kā biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs Jānis Siksnis, šādi gadījumi kopumā ir satraucoši, taču nav liels pārsteigums. Gadījumā ar Latvijas žurnālistu nepatīkamākais ir ierakstīto materiālu izdzēšanas fakts.

"Situācija ir ārkārtēja un absolūti nepieņemama, bet es neteiktu arī, ka tas ir milzīgs pārsteigums valstī, kurā tas notiek bieži. ĀM, manuprāt, diezgan operatīvi sazinājās ar vēstniecību un izskaidroja situāciju, norādot, ka šoreiz viss notiek kā parasti ar ārvalstu žurnālistiem - viņi tiek aizturēti uz kādu laiku, tiek pārbaudītas viņu personības un palaisti vaļā. Vienīgi, kas tiešām ir nepatīkami, ka daļa no materiāliem tika izdzēsti. To nebija daudz, bet tie bija vērtīgi no saturiskā viedokļa," norāda Siksnis.

Latvijas Radio Ziņu dienesta vadītājs klāsta, ka žurnālista aizturēšanas brīdi svarīgākais bija, lai nebūtu apdraudēta viņa dzīvība vai veselība, bet politiskā reakcija tobrīd palikusi otrajā plānā. Taču Siksnis uzskata, ka ĀM šis gadījums noteikti būtu jāizvērtē un viņš ceru, ka ministrija šodien pieņems attiecīgus lēmumus.

Kā ziņots, Latvijas Žurnālistu savienība pauž satraukumu par Latvijas Radio žurnālista Lībieša aizturēšanu Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā un aicina ĀM nekavējoties rīkoties, medijiem izplatītajā paziņojumā norāda savienības valdes priekšsēdētājs Juris Paiders.

Pēc savienības rīcībā esošās informācijas, žurnālista Lībieša darba materiāli tikuši caurlūkoti un vairāki viņa veiktie audiofaili izdzēsti.

Žurnālistu savienība aicina ĀM pieprasīt Baltkrievijas varas iestādēm rūpīgi izmeklēt notikušo incidentu un nepieļaut līdzīgus žurnālistu darba ierobežojumus.

Kā ziņots, Latvijas vēstniecība Baltkrievijā ir uzaicinājusi uz sarunu Minskā apcietināto, bet pašlaik jau atbrīvoto Latvijas Radio žurnālistu Lībieti, LNT raidījumā "900 sekundes" šorīt sacīja ārlietu ministrs Ģirts Valdis Kristovskis (V).

Sarunas laikā plānots uzzināt par apstākļiem, kādos žurnālists aizturēts, fotografējot protesta akcijas Minskā, sacīja Kristovskis.

Ministrs atturējās paust viedokli, vai un kā šis starpgadījums varētu ietekmēt Latvijas un Baltkrievijas savstarpējās attiecības. "Baltkrievijas un Eiropas savienības (ES) - un Latvija ir ES dalībvalsts - attiecības ir saspīlētas. Ir skaidrs, ka nedemokrātiskais režīms vēršas, nešķirojot cilvēkus - tas ir vai nav žurnālists," sacīja Kristovskis.

Latvijas Radio žurnālists Lībietis šorīt stāstīja, ka protesta akcijā Minskā bijis ļoti daudz drošībnieku, - viņi bija gan treniņtērpos, gan uzvalkos un ar šlipsēm.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko ir aizliedzis rīkot jebkāda veida protesta akcijas. Katru trešdienu, rīkojot Klusējošas solidaritātes protesta akcijas, kuru laikā cilvēki pastaigājas klusējot, viņi pauž neapmierinātību ar valsts nespēju tikt galā ar krīzi. Trešdien šādas akcijas laikā aizturēts arī Lībietis.

"Pirms aizturēja mani, es redzēju, ka tiek vērsts spēks pret citiem žurnālistiem. Pirms manis mēģināja arī paņemt lietuvieti, bet laikam neizdevās," skaidroja Lībietis.

Žurnālists sacīja, ka pret viņu Baltkrievijas drošības dienesti spēku neesot lietojuši, - viņš pat esot juties mazliet pagodināts, jo viens no vīriem, kas viņu aizturēja, esot bijis rotas komandieris. "Dzirdēju, specdienesta puiši teica - šo puskilometru vilkām. Arī sievietes aiz matiem esot raustījuši," notikušo atstāstīja Lībietis.

Lībietim neesot bijis saprotams princips, pēc kāda izraudzīti un apcietināti cilvēki.

Pēc žurnālista rīcībā esošās informācijas, Minskā trešdien aizturēti 150 cilvēki, bet kopumā aizturēti apmēram 200, jo akcija notiek arī citās pilsētās.

Kā ziņots, Lībietis par savas aizturēšanas faktu paziņojis sociālajā vietnē "Twitter". "Esmu paņemts ciet. Pašlaik kaut kur ved. Viss būs labi," tādu ierakstu publicējis Lībietis.

Neilgā telefona sarunā pēc aizturēšanas, ko pārtrauca Baltkrievijas dienestu darbinieki, Lībietis paskaidroja, ka Minskā piedalījies par tradīciju kļuvušā klusējošās solidaritātes protesta akcijā, kuru laikā iedzīvotāji katru trešdienu iziet ielās klusējot.

Brīdī, kad žurnālists mēģinājis ar mobilo telefonu nofotografēt, kā Baltkrievijas dienesti protestētājus grūž sagatavotos autobusos, Lībietis ticis aizturēts. Notikuma vietā bijusi arī ārzemju prese.

Ap plkst.21.30 pēc Latvijas laika Lībietis tika atbrīvots. "Esmu izlaists! Viss kārtībā! Gaidiet ziņas! Paldies par atbalstu!" savā tvitera kontā raksta Lībietis.

Latvijas Radio Lībietis pastāstīja, ka tiesībsargi viņu aizturēja, ielika autobusā, kur bija septiņi žurnālisti no citiem medijiem, kā arī četri citi jaunieši.Viņi tika aizvesti uz milicijas nodaļu, kur tiesībsargi pierakstīja personiskos datus, pārmeklēja mantas, bet neko neatņēma. Nekas sīkāks Lībietim par aizturēšanu paskaidrots netika, un viņš atbrīvots.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas