Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas turīgie investori izteikti vairās no riska

Lai gan ieguldījumu risks aug proporcionāli iespējai nopelnīt, tomēr Latvijas turīgie investori izteikti vairās no riska un kā galveno motivāciju savu līdzekļu ieguldīšanai min vēlmi likt savai naudai strādāt – tā rāda_ Swedbank Private Banking _veiktā pētījuma rezultāti.

Savukārt, Igaunijas turīgie investori ir ievērojami atvērtāki riskam un ar to saistītajiem ieguvumiem. Viņi drīzāk dod priekšroku mērena vai pat augsta riska ieguldījumu instrumentiem ar potenciāli lielāku ienesīgumu.

Primārais nolūks līdzekļu ieguldīšanai Latvijā ir likt naudai "strādāt" un nest peļņu, taču vairākums novirza līdzekļus arī uzkrājumiem vecumdienām, paļaujoties uz saviem spēkiem nodrošināt cienīgas vecumdienas, ne valsts atbalstu.

Tikpat nozīmīgs mērķis līdzekļu novirzīšanai ieguldījumiem ir vēlme segt bērnu vai mazbērnu izglītības izdevumus. Tieši jaunākās paaudzes izglītību daudzi uzskata par drošu investīciju gan savā, gan arī ģimenes atvašu nākotnē. Interesanti, ka piektajai daļai respondentu (21%) spēcīga motivācija veikt ieguldījumus ir vēlme "atlikt" daļu no brīvajiem līdzekļiem, lai gluži vienkārši tos neiztērētu. Līdzīgas tendences vērojamas arī Igaunijas ieguldītāju vidū.

"Jāsaka, ka ieguldījumu veikšana ir aktuāla jebkurā dzīves posmā un ienākumu līmenī, īpaši, ja sasniegts noteikts labklājības slieksnis, ko būtiski ne tikai saglabāt ilgtermiņā, bet arī audzēt, vienlaikus izvēloties sev atbilstošu riska un līdz ar to - arī potenciālo ieguvumu līmeni. Svarīgākais, protams, ir noformulēt savus mērķus un reālu stratēģiju – kā tos sasniegt un šajā mirklī lielisks palīgs var būt privātbaņķieris - "drēbi zinošs" profesionālis kurš var sniegt ilgtspējīgu padomu un paskaidrot dažādas nianses," uzsver Swedbank Private Banking vadītāja vietnieks Latvijā Guntars Reidzāns.

Pārliecinoši lielākā daļa (67%) no tiem ieguldītājiem Latvijā, kuri regulāri novirza savus līdzekļus ieguldījumiem, atzīst, ka vēlētos padziļināt savu izpratni par investīciju instrumentiem. Tāpēc, izdarot izvēli, primāri paļaujas uz savas uzticības personas – privātbaņķiera – finanšu ieteikumu. Un šī tendence kopīga kā Latvijas, tā Igaunijas ieguldītājiem.

Pamatā ieguldījumu veikšanai Latvijā lielākoties kalpo jau esošie uzkrājumi un tikai piektā daļa ieguldītāju norāda, ka uzkrājumus veic, novirzot līdzekļus no regulārajiem ikmēneša ienākumiem. Savukārt igauņi ieguldījumiem vienādās daļās novirza gan daļu no regulārās ikmēneša naudas plūsmas, gan arī jau esošos uzkrājumus un vairāk izmanto nodokļu atvieglojumu priekšrocības.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Likumprojekts ignorē vietējos uzņēmējus

Par zaļās politikas nozīmi transporta jomā un valdības līdzšinējo politiku Guntars Gūte sarunājas ar Latvijas Biodegvielas un bioenerģijas asociācijas (LBBA) valdes locekli Induli Stikānu .

KNAB un SAB neesot saņēmis nevienu iesniegumu no Kadžuļa

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) līdz šim nav saņēmis nevienu iesniegumu no uzņēmēja Renāra Kadžuļa vai kādas citas personas saistībā ar iespējamu 2014.gada Saeimas vēlēšanu rezultāt...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas