Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Latviju ķengā pāri okeānam

Pēdējā mēneša laikā Latvijas vārds ne reizi vien izskanējis Meksikas medijos, taču konkrētā publicitāte valstij godu vis nenes. Plašsaziņas līdzekļi tur ziņo, ka Latvijā pretlikumīgi aizturēts kāds viņu pilsonis, papildus tam tiek norādīts uz neskaitāmiem cilvēktiesību pārkāpumiem, kurus it kā veikušas mūsu tiesībsargājošās iestādes. Valsts policija (VP) pārmetumus sauc par meliem un norāda, ka rīkojusies atbilstoši likumā noteiktajai procedūrai.

Lai vēstītu par notikušo situāciju, angļu valodā izveidots blogs ar nosaukumu Taisnu tiesu Danielam. Stāsts interneta vietnē sākas ar izklāstu par to, ka meksikānis Daniels Rejnoso šogad apmaiņas programmā sācis studēt Rīgas Tehniskajā universitātē (RTU). Jaunais vīrietis Latvijā īrējis kādu dzīvokli, taču visai drīz atklājis, ka tur ir ļoti slikti apstākļi un virtuvē esot sastopamas pat žurkas. Uzreiz pēc šiem novērojumiem students pametis īrētās telpas.

"Ritēja laiks, un Daniels turpināja studēt RTU, kā bija plānojis," teikts tālākajā izklāstā. Sākotnēji nav saprotams, kā saistīts sliktais īres dzīvoklis un tas, ka vīrietis nu ir cietumā. Taču no tālākā teksta var noprast, ka pie kāda no Vecrīgas klubiem Daniels ar draugiem saticis pieminētā dzīvokļa īpašnieku, kurš it kā puisi sācis vārdiski aizskart. Daniels, reaģējot uz agresiju, izīrētāju pagrūdis, taču tad "viņa draugi apturēja viņu un nekavējoties atstāja vietu, lai dotos svinēt citviet". 

Pēc šo notikumu izklāsta seko informācija, ka 20. decembrī jaunieti aizturējusi policija, apsūdzot par agresiju un kredītkartes zādzību. Lai gan teksts ir visai haotisks, tas liek noprast, ka pie vainas ir iepriekš pieminētā dzīvokļa īpašnieks. Daniela piederīgie Meksikas medijos un savos sociālo tīklu profilos norāda uz neskaitāmiem cilvēktiesību pārkāpumiem no Latvijas policijas puses, uzsverot arī, ka puisis nav vainīgs.

"20. decembrī divi policisti ieradās Daniela dzīvoklī, meklējot viņu. Viņi teica, ka viņam būs jādodas līdzi, taču neuzrādīja aizturēšanas orderi, kā arī neizskaidroja nekādus aizturēšanas iemeslus," skan pirmais no pārmetumiem, kura turpinājumā teikts, ka pēc aizturēšanas policija neesot informējusi Meksikas vēstniecību. "No mūsu puses varam norādīt, ka 20. decembrī VP kriminālprocesa ietvaros aizturēja kādu 1993. gadā dzimušu vīrieti, Meksikas pilsoni, aizdomās par laupīšanu. Tiesa pēc policijas ierosinājuma šai personai piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Kā šādās situācijās paredzēts, par notikušo tika informēts arī Meksikas konsuls un Meksikas Konsulārais departaments," VP vārdā norāda Dairis Anučins. Viņa vārdus par to, ka Meksikas puse tikusi informēta, Dienai apstiprina arī Latvijas Ārlietu ministrijā. Savukārt Meksikas goda konsuls Latvijā Karloss Arredondo no plašākiem komentāriem atteicās, vien norādot, ka var izsūtīt jau iepriekš sagatavoto oficiālo paziņojumu medijiem. Tajā teiks, ka "aizturēšanas brīdī nebija konsulārās informācijas, kā arī Meksikas vēstniecība Zviedrijā nebija informēta".

VP uzskata, ka plašā publicitāte Meksikā un emocionālie stāsti ir aizstāvības taktika: "Mums jāsaprot, ka tā ir vienkārši taktika. Valsts policija rīkojās atbilstoši noteiktajai procedūrai un pārmetumus uzskata par nepamatotiem. Neatkarīgi no pilsonības cilvēkam Latvijā jāatbild, ja izdara noziegumu, mēs nešķirojam." Policija turpina izmeklēšanu kriminālprocesā, un tikmēr Danielam kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Meksikas goda konsuls savā oficiālajā atbildē Dienai uz nekādiem pārkāpumiem nenorāda.

Visu rakstu lasiet pirmdienas, 9.janvāra laikrakstā Diena!

 

Top komentāri

Dumjais
D
Iespējams, ka iet mazumā iztapšana ārzemniekiem un tas ir iepriecinoši.
Nu...
N
Ārzemnieki bieži ir kašķīgi nevietā un arī kārtīgu miskasti publiskās vietās mēdz atstāt. Man viņi bieži rada iespaidu, ka mani neciena.
Kur balti diegi, tur baltas peles.
K
Būs tas meksikānis tā piemeties, ka baltās pelītes būs sajaucis ar pelītēm cietumā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas