Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Ledū ielūzušais bullis ir Lielupes palienes pļavās mītošs savvaļas zālēdājs

Pirms pāris dienām pie Kalnciema tilta ledū ielūzušais bullis, kuru zemledus makšķernieki ar virves palīdzību izvilka no ūdens, ir Lielupes palienes pļavās mītošs savvaļas zālēdājs.

Lielie savvaļas zālēdāji Ķemeru nacionālā parka teritorijā esošajās Lielupes palienes pļavās uzturas jau vairākus gadus, un ikdienā par savvaļas govīm un zirgiem rūpējas Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru nacionālā parka administrācijas dabas aizsardzības vecākais speciālists Andis Liepa, aģentūru LETA informēja Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru nacionālā parka administrācijas dabas aizsardzības vecākā speciāliste Ilze Vanaga.

7.martā uz Lielupes ledus netālu no Kalnciema tilta Lielupes palienes pļavās mītošās savvaļas govis ieinteresējušās par zemledus makšķerniekiem un kāpušas uz ledus, līdz viens no buļļiem ledū ielūzis.

Liepa vēstīja, ka patlaban Lielupes palienes pļavās mitinās 30 savvaļas zirgi un 10 taurgovis. Visas ziemas garumā šie dzīvnieki tiek regulāri piebaroti ar sienu.

Teritorijas sauszemes daļa ir iežogota, bet Lielupe darbojas kā dabīgais šķērslis.

"Šī ir pirmā ziema vairāku gadu garumā, kad lopi mēģina kāpt uz ledus. Iespējams, tas saistīts ar to, ka šoziem Lielupe ir ilgstoši klāta ar ledu, tuvumā bieži uzturas zemledus makšķernieki, un tas izraisījis dzīvnieku interesi. Varētu būt, ka kāds no makšķerniekiem kādreiz pametis lopiem kādu maizes gabalu, ko nekādā gadījumā nevajadzētu darīt. Normālos apstākļos šie savvaļas dzīvnieki baidās kāpt uz ledus un tie apzinās, ka tas ir bīstami," apgalvoja Ķemeru nacionālā parka administrācijas dabas aizsardzības vecākais speciālists.

Pēc negadījuma Liepa ir apsekojis teritoriju un konstatējis, ka virve, kas pēc glābšanas darbiem bija palikusi bullim uz ragiem, ir nokritusi, un risks, ka bullis varētu ar to sapīties krūmos, vairs nepastāv. Aplūkojot negadījuma vietu uz ledus, konstatēts, ka tā atrodas diezgan tālu no krasta un tur ledus tiešām ir ievērojami plānāks nekā citur. Arī taurgovis acīmredzami guvušas mācību no svētdienas notikumiem un vakar tikai noraudzījušās uz tuvumā esošajiem cilvēkiem, bet uz ledus vairs nav kāpušas, informēja Vanaga.

Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru nacionālā parka administrācija izsaka lielu pateicību makšķerniekiem par ledū ielūzušā buļļa izglābšanu un atgādina, ka no malas nekādā gadījumā un nekādos apstākļos nevajag šos savvaļas dzīvniekos mēģināt piebarot ar maizi vai kādu citu barību, jo tas var izmainīt šo dzīvnieku dabisko uzvedību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas