Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Legālo narkotiku tirgotāju dienas var kļūt skaitītas

Legālo narkotiku apkarošanas ringā cerību staru pirms nedēļas iespīdināja Saeima, nododot izskatīšanai komisijās grozījumus likumā Par narkotisko un psihotropo vielu un zāļu likumīgās aprites kārtību. Pieņemšanas gadījumā gada beigās tie policijai ļautu jebkuru jaunu psihotropo vielu tūlīt pēc to konstatēšanas uz 12 mēnešu novērtējuma laiku izņemt no aprites un noteikt pagaidu aizliegumu.

Paredzamie grozījumi iedarbinātu sava veida mehānismu - vispirms policija vielu izņemtu, tad tai gada laikā tiktu veikta ekspertīze, kuras rezultātus paziņotu Slimību profilakses un kontroles centram (SPKC), kas, izvērtējot Eiropas agrās brīdināšanas sistēmā esošos atzinumus par katru konkrēto vielu un citu valstu pieredzi, lemtu par tās iekļaušanu aizliegto sarakstā. Pēc būtības šāda kārtība rūpalu padarītu nerentablu, jo likumsargi varētu izņemt visas no jauna radītās vielas. Veselības ministrijā uzsver, ka paredzamās izmaiņas strādās sabiedrības interešu labā, veicinot iedzīvotāju veselības aizsardzību, vēsta laikraksts Diena.

SPKC Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja Aija Pelne gan norāda - vēl pāragri cerēt, ka grozījumi apturēs apreibinošo maisījumu izplatību un brīvu pieejamību: "Efektivitāti redzēsim tikai, kad grozījumi stāsies spēkā. Tomēr ikviens uz priekšu spertais solis šī rūpala apkarošanā ir nozīmīgs - 2011. gadā veiktais Eirobarometra pētījums rāda, ka Latvijā gandrīz 9% jauniešu šo vielu mēģinājuši vismaz reizi. Dramatiskākā situācija ir vien Īrijā - tur rādītājs sasniedzis 16%." Jautāta par apreibinošo maisījumu īpatsvaru atkarību izraisošo vielu vidū, Pelne atklāj, ka tendence pieaug: "Vielu brīvā pieejamība un samērā lētā cena rada ne vien lielu pieprasījumu, bet arī mītu par to, ka šie it kā dabīgie augu maisījumi ir nekaitīgi un nepārdozējami. Šis mānīgais efekts īpaši apdraud jauniešus."

Iecerētos grozījumus atzinīgi vērtē arī Valsts policija (VP) - Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) pārstāvis Toms Sadovskis norāda, ka jebkurš likumā paredzētais instruments cīņai ar legālajām narkotikām kārtības sargiem atvieglo darbu. Taču pašreiz policisti rūpalu cenšas apkarot ar sev pieejamām metodēm - sadarbojoties ar dažādiem valsts dienestiem, reidu laikā bieži vien tiekot atklāti ar tirdzniecību saistīti pārkāpumi - pārdevējiem neesot darba līgumu, tāpat netiekot izsisti čeki un ievēroti vides drošības noteikumi. Paradoksāli, taču tirgotavu darbību izdodas uz laiku apturēt tikai šo iemeslu dēļ, nevis tāpēc, ka tur nopērkamas atkarību izraisošas vielas. Otrdien VPRRP Latgales iecirkņa darbinieki vienā no šādām tirdzniecības vietām Jēzusbaznīcas ielā atsavināja 58 iepakojumus ar aizdomīgiem augu valsts izcelsmes maisījumiem. Ja ekspertīze parādīs, ka tie satur aizliegto vielu sarakstā esošas vielas, tirgotājiem draudēs kriminālatbildība.

Pilnu rakstu Dienas var kļūt skaitītas lasiet ceturtdienas laikrakstā Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas