Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Lembergs: Ja kāds politiķis atbalsta huligānismu, mums nav pa ceļam

Ja kāds politiķis atbalsta tādu huligānismu, kādu Ventspils piedzīvoja no NATO jūrnieku puses, tad ar viņu mums nav pa ceļam, piektdien īpaši sasauktā preses konferencē sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij). Lembergs bilda, ka viņa diskreditāciju vēlas panākt, ņemot vērā gaidāmās vēlēšanas. Tāpat esot vēlme sarīdīt Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) ar Ventspili.

"Ja Latvijai un Ventspilij un ZZS lauzīs sadarbības līgumu, jo nosoda šādu pozīciju, tad patiešām mums nav pa ceļam," norādīja Ventspils mērs. Piektdien, 16. maijā, plkst.16 jau iepriekš sasaukta Latvijai un Ventspilij sēde, kurā tiks pausta koalīcijas sanāksmē prasītā skaidrā partijas nostāja.

"Mēs iekopjam pilsētu, stādam ziedus puķes, viņi uzskata, ka var piecūkot. [...] Es esmu, goda vārds, sašutis. Par ko viņi man uzbrūk, ka es aizstāvu ziedus?" teica Lembergs.

Vairāk nekā stundu garā preses konferencē viņš kopā ar Ventspils pašvaldības policijas pārstāvjiem stāstīja par incidentiem, kuros Ventspilī bijuši iesaistīti NATO jūrnieki. Tika demonstrēti arī pilsētā esošo videokameru ieraksti. Smagi piekautā Nīderlandes jūrnieka izelpā konstatētas divas promiles alkohola, viņš pilsētas bārā atkailinājis ģenitālijas. Ventspils pašvaldības policijas priekšnieks Jānis Arājs sacīja, ka situācija "velk uz viņa pusi", proti, incidenta izraisītājs varētu būt bijis piekautais jūrnieks.

Kamēr jūrnieki bijuši pilsētā, incidentu skaits pilsētā dubultojies. Piemēram, vienā no gadījumiem pilsētas centrā jūrnieks pilnīgi atklāti urinējis uz bankas skatlogiem. Kādā citā gadījumā kuģa apkalpe bijusi šokēta un nezinājusi, ko darīt ar jūrnieku, kuru kārtībsargi nogādājuši pie biedriem.

"Tagad iznāk, ka es esmu vainīgs, ka viņi ir piedzērušies, neprot uzvesties. Man saka, ka par to nedrīkstēju rakstīt [NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam] Rasmusenam, bet kam tad man rakstīt?" vaicāja Lembergs. Viņš uzsvēra, ka atbalsta Latvijas dalību NATO, bet iebilst pret patstāvīgu NATO karabāžu izvietošanu Latvijā. Šāda iespēja neesot minēta ne valdības deklarācijā, ne politisko partiju programmās. Vārds "okupācija" NATO ģenerālsekretāram adresētajā vēstulē minēts tieši saistībā ar karabāzēm, sacīja Ventspils mērs, bilstot, ka speciāli lietojis šo terminu, lai saasināti tiktu pievērsta uzmanība viņa rakstītajam. Karabāzes Lembergu biedē, jo tādu izvietošanas gadījumā Latvija zaudētu suverenitāti. "Maigā okupācija, it kā nekas nemainās, bet faktiski zaudēta kontrole," šādu iespēju raksturoja politiķis.

Liela daļa preses konferences laika tika veltīta arī tam, lai komentētu citu amatpersonu izteikumus, kas tika veltīti Lembergam. Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (Reformu partija) tvītoto ("Vai pareizi sapratu, ka kāda Latvijas pašvaldība, nespējot organizēt kārtību savā teritorijā, ir lūgusi NATO ģenerālsekretāra iejaukšanos?") Lembergs raksturoja ar vārdiem: "Viņš jau lien uz karu, viņš pasaka, ka es esmu idiots." Savukārt Nīderlandes vēstniekam Latvijā Hendrikam Geritam Kornelisam van den Dolam viņš veltīja vārdus: "Ko tas vēstnieks man te māca? Ko viņš man te māca?" Lai arī Roterdamā suņu sūdu čupas stāvot tā, ka nevarot paiet pa trotuāru, Ventspilī esot cita kultūra.

Savukārt aizsardzības ministra Raimoda Vējoņa (Zaļo un zemnieku savienība) teiktajam, ka Lembergs apdraud Latvijas nacionālo drošību, tik skarbus vārdus Ventspils mērs neveltīja. Pēc Lemberga sacītā, Vējoņa rīcībā nav bijusi pienācīga informācija par patieso situāciju Ventspilī. "Es nedomāju, ka viena vēstule sagrauj Latviju."

"Ja Rasmusena kungs atvainosies, ar to tas incidents būs izsmelts," sacīja Ventspils mērs, uzsverot, ka jārīkojas, lai šādas situācijas vairs neatkārtotos. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas