Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Levits rosina izveidot Valsts padomi

Valsts prezidents Egils Levits rosina papildināt valsts konstitucionālos orgānus ar vienu jaunu konstitucionālo orgānu, proti, Valsts padomi, kuras mērķis būtu valsts ilgtspējīgas attīstības nodrošināšana, izriet no Valsts prezidenta teiktās uzrunas Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) 7.starptautiskajā zinātniskajā konferencē "Tiesību zinātnes uzdevumi, nozīme un nākotne tiesību sistēmās".

Politiķis skaidroja, ka Valsts padomei būtu divas galvenās funkcijas - raudzīties uz valsts ilgtspējīgu attīstību, kas būtu ilgāk nekā parlamenta vēlēšanu cikls. Otrs - pārbaudīt šo ilgtspējību attiecībā pret iesniegtajiem, it sevišķi Ministru kabinetā iesniegtajiem likumprojektiem.

Levits skaidroja, ka šī ilgtspējība nav jāsasaista ar koalīciju, kas veido valdību. Tādēļ Valsts padomei ir jābūt neatkarīgai, un būtībā tai jābūt Satversmes tiesas spoguļattēlam, kas ir neatkarīga iestāde, neatkarīgs valsts orgāns. Valsts prezidents akcentēja, ka šo funkciju nevar veidot jebkura cita valsts pārvaldes iestāde, kas ir iekļauta kādā no sešiem konstitucionālajiem orgāniem.

Levits piebilda, ka par jaunā konstitucionālā orgāna funkcijām janvārī Saeimā būs diskusijas, un pauda pārliecību, ka šis jautājums tiks virzīts tālāk uz priekšu.

Šī nav pirmā reize, kad Levits ir ieminējies par Valsts padomes izveides nepieciešamību, viņš iepriekš par to runāja, atklājot Saeimas rudens sesiju.

Top komentāri

jautājums
j
Valsts vara pieder Latvijas tautai. Kādā veidā tauta vēlēs šo "Valsts padomi" un cik bieži pārvēlēs?
nja
n
Virzība prom no demokrātiskas parlamentāras republikas uz juridisku tehnokrātiju, kurā parlamentam ir aizvien mazāka un mazāka loma. Ja viņi jau tagad ir podziņu spaidītāji, kas balso, kā liek koalīcija, bet izmaksā 23 miljonus gadā, tad līdz ar šādu padomi par automātisku balsošanas mašīnu kļūs arī MK, bet Saeimai būs vairs tikai simboliska loma. Visu izšķirs šis jaunais brīnums, kura neatkarība būs... atļaujiet pasmieties. Acīmredzot, ir oligarhi, kas vairs nespēj kontrolēt politisko skatuvi un panākt pietiekamu ietekmi MK un Saeimā, tāpēc līdz ar Levitu prezidenta krēslā bīda ideju par "neatkarīgu" padomi un tehnokrātisku valsts pārvaldi.
Janks - Dienai
J
Prezidents nav politiķis, tas tā, iz Satversmes...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas