Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Līderu cīņas priekšvakarā

"Ja Vienotība nav stipra un nav varas partija, valsts var nonākt ļoti sarežģītā situācijā," trešdien Vienotības priekšsēdētāja kandidātu debatēs Līderi tuvplānā sacīja viens no pretendentiem uz amatu Andris Piebalgs. Kāds partijas biedrs Dienai sacīja, ka viņš būtu ļoti pārsteigts, ja sestdien Vienotības ārkārtas kongresā par partijas priekšsēdētāju neievēlētu Piebalgu. Savukārt citi lielu atbalstu paredz otram pretendentam Edvardam Smiltēnam - vismaz viņa piekritēji esot skaļāki un aktīvāki.

Smiltēns pēdējās reģionālajās debatēs, kas notika Rīgā, aicināja iesaistīt partijas dzīvē ikvienu tās biedru un dot iespēju Vienotībā izaugt jauniem līderiem. Uz diskusijas vadītāja Jāņa Dombura jautājumu, kas ir vājākais elements partijā, Smiltēns atbildēja: "Skaudība, nenovīdība, neuzticība un intrigas." Savukārt Piebalgu uztrauc tas, ka vairāk nekā no 2000 partijas biedriem interesi piedalīties kongresā izrādījuši tikai aptuveni 600 cilvēku. No tiem vairāk nekā 200 pārstāv Rīgas nodaļu. Jau labu laiku partijā tiek kalkulēts spēku samērs, pieņemot, ka Piebalgu vairāk atbalsta smagsvari un rīdzinieki, bet Smiltēnu - biedri reģionos. Taču, pēc vairāku biedru domām, kā vienam, tā otram ir izredzes saņemt balsis gan no Rīgas, gan reģioniem.

Neatkarīgi no tā, kuru no kandidātiem ievēlēs par priekšsēdētāju, partijā joprojām liels svars būs tagadējai līderei Solvitai Āboltiņai. "Viņas loma partijā, tāpat kā Aivara Lemberga ietekme Zaļo un Zemnieku savienībā, vienmēr būs liela, jo kā viens, tā otrs spēj uzlikt darba kārtību un savā būtībā ir līderis," atzina viens no Vienotības vadošajiem politiķiem. Āboltiņa sestdien atstās amatu, bet turpinās vadīt Vienotības Saeimas frakciju un kandidēs arī valdes vēlēšanās, kurās par 14 vietām valdē cīnīsies 41 partijas biedrs.

Vienotības priekšsēža amata kandidāti pārstāv katrs savu politiķu paaudzi. Debatēs gan ne reizi vien vecākās paaudzes klātesošo aplausi bija adresēti gados jaunajam Smiltēnam. Piebalgs politisko darbību sāka 90. gadu sākumā kā izglītības un zinātnes ministrs, savukārt Smiltēns politikā ienāca kopā ar Aigara Štokenberga vadīto partiju Sabiedrība citai politikai, kura bija viena no Vienotības dibinātājām. Kopš tā laika viņš ir politikā, bet vienmēr bijis otrajā pozīcijā kā frakcijas vadītāja vietnieks un ministriju parlamentārais sekretārs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 2. jūnija, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jaunnedēļ gaidāms mierīgs un silts laiks

Jaunnedēļ Latvijā ieplūst silta gaisa masa, kas noteiks gaisa temperatūras paaugstināšanos, daudzviet termometra stabiņam pakāpjoties līdz +20 grādu atzīmei, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas u...

Pirmdien gaiss vietām iesils līdz +19 grādiem

Agrā pirmdienas rītā Latvijas lielākajā daļā ir daudz mākoņu, saulaināks laiks saglabājas Latgalē, liecina meteoroloģiskā informācija.Pirmdienas pēcpusdienā gaisa temperatūra Latvijā paaugstinā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas