Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Liepājas Karostā iedzīvotāju tuvumā ilgstoši glabājušies bīstami atkritumi

Liepājas Karostas teritorijā, netālu no dauddzīvokļu mājām, ilgstoši glabājušies ķīmiski atkritumi, tostarp veci medikamenti, sestdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kāda Karostas nama iedzīvotāji pauduši sašutumu, ka pavisam netālu, bijušajās padomju armijas noliktavās glabājas bīstami atkritumi, un strādnieki tos nesuši ārā ar respiratoriem uz sejas. Smaku esot varēts sajust arī dzīvojamā mājā aptuveni 100 metru tālāk.

Padomju laikos šajā vietā atradušās hospitāļu un karakuģu medikamentu apgādes noliktavas. Tagad ēkas ir Liepājas pašvaldības īpašumā un nodotas apsaimniekošanā pašvaldības nodarbinātības aģentūrai. Pirms tam noliktavas piederējušas valsts aģentūrai "Materiālās rezerves".

"Kad sākām īrēt šīs telpas, tad arī visu to atklājām. Cik atļāva līdzekļi, palēnām sākām vākt ārā," sacīja Liepājas pašvaldības aģentūras "Nodarbinātības projekti" pārstāvis Māris Jansons. "Tur bija pārdesmit litru kaut kā nenosakāma - šķidrums plastmasas kannās ar zīmēm virsū, ka tā ir ķīmija un to nevajadzētu aiztikt."

Tuvējo māju iedzīvotājiem jau sen esot bijušas aizdomas, ka kādreizējās noliktavās joprojām glabājas vecas zāles un ķīmiskas vielas. Bērni no šķūnīšiem vilkuši ārā pudelītes ar krāsainiem šķidrumiem, gaisā vēdījusi spēcīga ķīmiska smaka. Liepājas dome iedzīvotāju sūdzības par atkritumiem esot ignorējusi.

Pašvaldībā uzsver - to, ka bijušajās armijas noliktavās vēl atrodas ķīmiskas vielas, neviens neesot slēpis, taču briesmas tās neradot.

"Mums nav nekādu pierādījumu, ka tur varētu būt kaut kāda izplūde gaisā un iedzīvotāji no tā varētu ciest," norādīja Liepājas domes pārstāve Dace Liepniece. Visas bīstamākās vielas no bijušajām noliktavām esot aizvestas un likvidētas jau 2006.gadā, kad iznīcināti 20-30 tonnu bīstamo atkritumu, piektdien aizvestas pēdējās trīsarpus tonnas.

Tomēr pašvaldība atzīst, ka nav pienācīgi informējusi apkārtējos iedzīvotājus par ķīmisko atkritumu izvešanu. "Tomēr visas vielas ir iepakojumos, kas nozīmē, ka bīstamības tur nav," piebilda Liepniece.

Liepājas Karosta ir viena no piesārņotākajām Latvijas vietām, ko aiz sevis atstājusi PSRS armija, norāda "Panorāma". Šovasar varētu sākties ostas kanāla attīrīšana, kam paredzēts piesaistīt Eiropas fondu naudu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas