Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Liepājas rajonā plāni par vēja ģeneratoriem saduras ar iedzīvotāju pretestību

Vēja stipruma ziņā vispievilcīgākā teritorija Latvijā ir Kurzemes jūrmala. Jo sevišķi redzams tas kļuvis patlaban, kad vēja saražotās elektroenerģijas obligātā iepirkuma cena Latvijā noteikta 13—14 santīmu apmērā par kilovatstundu, kas ir lielākā Eiropā. Liepājas pusē vēju ķert uzņēmēji nu ir gatavi Sakas novadā, Vērgales, Medzes un Dunikas pagastā, arī Liepājas ziemeļu daļā. Dažviet tas licis uzbangot īstām kaislību vētrām. Medzē un Dunikā daļa iedzīvotāju bažījas, ka rotorus sabūvēs netālu no viņu mājām, lai gan neesot skaidrības par to ietekmi uz cilvēku veselību, tāpēc vāc parakstus pret jaudīgajiem ģeneratoriem pagastā. Pretējos ierakumos ir zemju īpašnieki, kas savas teritorijas iznomāšanu rotoru būvētājiem uzskata par labu iespēju gūt garantētus ienākumus vairākas desmitgades. Starp abiem dzirnakmeņiem ir pašvaldības, kam jālemj par teritorijas plānojuma izmaiņām, tā gaitā uzklausot visas puses.

Medzes pagasta padomes priekšsēdētāja Dzidra Cobele, kurai šonedēļ jālemj, vai apstiprināt pagasta teritorijas plānojuma grozījumu galīgo redakciju, skaidro, ka pēc lielās zemes īpašnieku intereses pagasts nolēmis arī pats iezīmēt vietas, kur nākotnē varētu atrasties vēja ģeneratori. Kopā tādas varētu būt septiņas.

Kategoriski pret to ir Medzes pagasta iedzīvotājs Aldis Mežvids, ar kura zemesgabalu robežojas plānā ģeneratoriem atvēlētā platība. Viņš savācis 55 līdzīgi domājošu pagasta iedzīvotāju parakstus, kas iebilst pret jaudīgajiem vēja ģeneratoriem, jo Latvijā neesot veikti pētījumi par to ietekmi "uz cilvēkiem, mājdzīvniekiem, savvaļas dzīvniekiem, putniem un visu dzīvo dabu". "Pašvaldība nav tiesīga paredzēt konkrētas vietas vēja ģeneratoru izbūvei tikai tādēļ, ka kādam speciālistam ir redzējums un kādam ir vēlme uz savas zemes (tos) uzstādīt," uzskata A.Mežvids.

Viena no šādām īpašniecēm ir Namiķu saimniece Vija Biteniece. Uzņēmēji no Rīgas ar piedāvājumu slēgt zemes nomas priekšlīgumu pie viņas ieradušies decembrī, un, pakonsultējusies ar dēlu, viņa piekritusi. SIA Vides enerģija, kas plāno vēja spēkstaciju Medzē, Ekonomikas ministrijā uz enerģijas tirdzniecības kvotām paguva pieteikties otrā. Visus dokumentus parakstījis firmas oficiālais vadītājs un īpašnieks Didzis Andersons, kuru V.Biteniece gan nav redzējusi, — pie viņas braucis kāds Gints. Savukārt A.Mežvids atminējās, ka Vides enerģiju darba grupas sēdē pagastā pārstāvējis Gints Sorokins. Iespējams, tas liecina, ka arī aiz šī projekta patiesībā stāv enerģētikas biznesā pieredzējušais un ar Tautas partijas ietekmīgiem biedriem saistītais Jānis Sprinovskis: G.Sorokins strādā vairākos viņa uzņēmumos.

Savukārt Dunikas pagastā uzņēmēju plāni ir grandiozi: SIA Energo Wind iecerējis uzbūvēt 41 torni 108 metru augstumā. Ar visiem zemes īpašniekiem jau noslēgti nomas līgumi, un pagasts izstrādā detaļplānu, taču vairāk nekā 180 pagasta iedzīvotāju parakstīja vēstuli pret šo ieceri, ko asi kritizēja arī investoru sarīkotajā informatīvajā sapulcē. Iedzīvotāji min vairākus argumentus pret ģeneratoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas