Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

LIKTA: E-pakalpojumus izmanto 70% Latvijas iedzīvotāju

E-pakalpojumus šogad izmanto 70% Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 49% vairāk nekā 2008.gadā, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas (LIKTA) gadskārtējā konferencē pauda tās prezidente Signe Bāliņa.

Bāliņa piebilda, ka portālā latvija.lv 2010.gadā bija reģistrēti 62 000 lietotāju, bet šogad reģistrēti jau 721 000 unikālo lietotāju. Likumsakarīgi pieaudzis arī interneta izmantojušu iedzīvotāju skaits - no 60% 2008.gadā līdz 80% 2016.gadā.

SIA Microsoft Latvia vadītāja Renāte Strazdiņa pauda nostāju, ka, virzoties digitālās transformācijas ceļā, vissvarīgākais ir organizācijas kultūras un domāšanas maiņa, jo tehnoloģijas ir pieejamas un to pievienotā vērtība ir liela.

"Saskaņā ar Eiropas Komisijas aprēķiniem datos balstīti digitālās transformācijas projekti varētu nest papildus līdz pat 2% no Eiropas kopējā iekšzemes kopprodukta. Labs digitālo pārmaiņu piemērs Latvijā ir Tieslietu ministrija, kur sākotnēji 100 darbiniekiem ieviesa modernu, mākoņpakalpojumos balstītu sadarbības vidi. Pārliecinoties, ka mākoņpakalpojumi ir piemēroti tieslietu sistēmas prasībām un vajadzībām, nu jau trīs ceturtdaļas darbinieku ir pārgājuši uz jauno darba vidi," skaidroja Strazdiņa.

Savukārt SIA Lursoft valdes locekle Daiga Kiopa, vērtējot nākamā gada lielākos izaicinājums nozarei, norādīja, ka līdztekus datu pieejamībai nepieciešams aktualizēt arī jautājumu par personu datu aizsardzību.

"Šobrīd sabiedrībai maz tiek skaidrots, ka pastāv ne tikai datu subjekta tiesības, bet ir virkne gadījumu, kad šo datu apstrāde ir būtiska, lai nodrošinātu sabiedrības intereses – piemēram, valsts drošība, nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana, vispārpieejamas informācijas nodrošināšana no publiskiem reģistriem. Viens no lielākajiem izaicinājumiem ir, kā, ieviešot regulas prasības, organizācijas nepārspīlēs un atradīs šajā jautājumā samērīgu līdzsvaru," norādīja Kiopa.

Konferences paneļdiskusijā tika runāts par digitālās transformācijas iespējām uzņēmumiem radīt globāli konkurētspējīgus produktus, sadarbības, eksperimentēšanas un valsts pārvaldes iesaistes nozīmīgumu, uzkrāto datu apjomu un tā pieaugumu, kā arī digitālo transformāciju finanšu jomā, kopumā analizējot datu ekonomikas izaicinājumus.

Tāpat konferences laikā bija apskatāma ekspozīcija, kurā varēja iepazīties ar inovatīviem risinājumiem, kas ilustrē jaunus digitālos biznesa modeļus un Latvijas uzņēmumu veiksmes stāstus saistībā ar datu izmantošanu un digitālās ekonomikas attīstību.

Kā ziņots, šodien Rīgā norisinās LIKTA 19.gadskārtējā konference, kuras galvenā tēma ir "Latvija ceļā uz viedvalsti - datos balstīta pārvalde un ekonomika".

LIKTA ir profesionāla nevalstiska organizācija, kas izveidota 1998.gadā un aptver visu Latvijas IKT nozari - informācijas tehnoloģiju un programmatūras jomu, telekomunikācijas un pakalpojumu sektoru. LIKTA mērķi ir veicināt informācijas sabiedrības attīstību, IKT izglītības pilnveidi un nozares izaugsmi Latvijā. LIKTA apvieno nozares organizācijas un uzņēmumus, kā arī individuālos biedrus un citas asociācijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas