Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Likumu nepilnību dēļ no soda izsprūk pagastvecis

Likumu nepilnību dēļ no soda par priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumu izsprucis tagadējais Priekules novada Bunkas pārvaldnieks Edgars Dargužis, raksta portāls Rekurzeme.

E.Dargužis pirms pašvaldību vēlēšanām kā toreizējās Bunkas pagasta vadītājs Bunkas informatīvajā izdevumā Gaidītās Vēstis aicināja vēlētājus balsot par viņa veidoto sarakstu. Pats viņš toreiz nebalotējās, bet neslēpa, ka veidojis Zemnieku savienības un Jaunā laika sarakstu. «Visus, kas būtu balsojuši par mani, aicinu balsot par manis veidoto Zemnieku savienības un Jaunā laika sarakstu,» toreiz aģitēja E.Dargužis, piebilstot, ka «lai arī par kuru sarakstu jūs izvēlēsieties balsot, katra buncenieka pienākums ir atzīmēt ar krustiņu visus šajā sarakstā esošos bunceniekus».

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) sāka pārbaudi un atzina, ka ir pārkāpts priekšvēlēšanu aģitācijas likums. Pērn 13.oktobrī materiālus nosūtīja Valsts policijai. Izvērtēšana, papildu skaidrojumu pieprasīšana novilcinājusi protokola sastādīšanu par pārkāpumu, un tas izdarīts tikai 14.decembrī, portālam skaidro policijā.

Taču lēmumu par sodīšanu var pieņemt tikai tiesa, un 5.janvārī Liepājas tiesa lietvedību izbeidza. Pamatojums - Administratīvo pārkāpumu kodeksa (APK) 37.pants, kas nosaka – administratīvo sodu var uzlikt ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma izdarīšanas dienas. Pārkāpuma datums šajā gadījumā minēts 6.jūnijs.

«Pārkāpuma izvērtēšana, protokola sastādīšana lēmuma pieņemšana notiek ātrāk tajos gadījumos, kad to visu dara viena iestāde. Ņemot vērā ierobežotās iespējas atklāt šādus pārkāpumus, likumdevējs ir noteicis īpašu tiesisko regulējumu: administratīvo sodu var uzlikt ne vēlāk kā četru mēnešu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas, bet ne vēlāk kā gada laika no tā izdarīšanas dienas,» skaidro KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Ņemot vērā, ka pārkāpumu par priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības ievērošanu uz pašvaldību un Eiropas Parlamenta vēlēšanām atklāšanu un sodīšanu veic trīs institūcijas – KNAB, policija un tiesa –, četri mēneši var būt nepietiekami, saka A.Vitenburgs.

KNAB piekrīt, ka tā ir problēma, kas būtu jārisina. «Arī ārvalstu eksperti ieteikuši Latvijai pārskatīt noilguma periodu saistībā ar partiju finansēšanas noteikumu pārkāpumiem, jo visas partijas gada pārskatus par savu finansiālo darbību iesniedz KNAB līdz nākamā gada 31.martam un birojam to pārbaudei tiek dots gada termiņš. Kaut gan šiem pārkāpumiem noilgums ir viens gads, eksperti atzinuši, kas tas ir pārāk īss, ņemot vērā šādu pārkāpumu sarežģītību un grūtības to izmeklēšanā,» skaidro A.Vitenburgs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASIET VĒL

 

Visu rakstu lasiet šeit.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens

Pazeminoties gaisa temperatūrai, 28.septembrī Latvijā sācies meteoroloģiskais rudens, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) operatīvā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas