Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

LM un LPF līdz 1.augustam jāiesniedz Saeimas komisijai priekšlikumi par pensijas indeksācijas atsākšanu

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien aicinās Labklājības ministriju (LM) sadarbībā ar Latvijas Pensionāru federāciju (LPF) ne vēlāk par 1.augustu iesniegt komisijai priekšlikumus par federācijas ierosinājumiem saistībā ar pensiju indeksācijas atsākšanu šajā gadā.

Kā ziņots, LPF 10.aprīlī iesniedza Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V) vairāk nekā 106 000 iedzīvotāju parakstu, prasot pensiju indeksācijas atsākšanu jau no šā gada oktobra.

Komisijas sēdē LPF priekšsēdētājs Andris Siliņš šodien uzsvēra, ka pēdējo 15 gadu laikā pensijas zaudēja aptuveni 30% pirktspējas. Iepriekš tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju labklājības ministri Ilzi Viņķeli (V) un premjeru Valdi Dombrovski (V), pensionāri esot saņēmuši solījumu, ka pensiju indeksācija ir iespējama, taču jautājums ir par apmēru un iespējām to realizēt, sacīja Siliņš.

Viņš arī norādīja, ka vispareizākais un objektīvākais, ja visas pensijas tiktu indeksētas par vienu konstantu summu. Pensionāru piedāvātais variants paredzētu indeksāciju par 7,1%, sacīja Siliņš, piebilstot, ka runa drīzāk ir par "kompensāciju par indeksācijas neveikšanu", nevis indeksāciju. Siliņš arī pauda, ka šāda priekšlikuma īstenošanai būtu nepieciešami četri līdz pieci miljoni latu mēnesī.

Savukārt Viņķele uzsvēra, ka būs nepieciešams rast vidusceļu jautājumā par to, vai pensijas jāindeksē par vienu gadu vai visu periodu, kad tas netika darīts. Ministre arī pagaidām nenosauca konkrētus skaitļus, par cik varētu pieaugt pensijas pēc indeksācijas veikšanas, tomēr indekss nevar būt "no gaisa grābts skaitlis".

Politiķe sacīja, ka "ar lielu varbūtību" indeksācija varētu tikt atsākta šogad, tomēr ir jāsagaida pusgada sociālā budžeta finanšu rādītāji. Kopumā Viņķele bija optimistiska par to, ka izdosies korektā veidā, nepakļaujoties priekšvēlēšanu gaisotnei, šogad veikt pensiju indeksāciju un vienoties par konkrētu modeli visām iesaistītajām pusēm.

Arī Finanšu ministrijas pārstāvji norādīja, ka šogad līdzekļus pensiju indeksācijai varētu piešķirt, taču jāsagaida pusgada rādītāji un šis jautājums jāvērtē kontekstā ar turpmākajiem gadiem.

Tikmēr Āboltiņa komisijas sēdē uzsvēra, ka jautājumu nepieciešams risināt, vispirms domājot par cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem. Viņa arī uzsvēra dialoga nozīmi, jo pensionāru pārstāvjiem un LM jāvienojas par iespējamu risinājumu. Rudens indeksācija acīmredzot nevar atspoguļot vienīgi šī gada inflāciju, jo tā dotu tikai niecīgu pensiju pieaugumu, taču indeksācijai reizē jābūt samērotai ar valsts finansiālajām iespējām, norādīja Saeimas priekšsēdētāja.

Darbs pie risinājumiem pensiju indeksācijas nodrošināšanai tiks organizēts LM paspārnē izveidotajā Senioru konsultatīvajā padomē, kurā strādās ministrijas un senioru organizāciju pārstāvji.

Jau ziņots, ka iepriekš tikšanas reizē Saeimā pensionāru pārstāvji, Saeimas priekšsēdētāja un labklājības ministre vienojās, ka Senioru konsultatīvajā padomē tiks meklēta "labāka formula", lai rudenī, iespējams, varētu lemt par pensiju indeksāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas