Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

LU neizpratnē par FKTK rīcību neļaut izņemt miljonus no Krājbankas pirms tās kraha

Latvijas Universitāte (LU) pieprasa skaidrojumu valsts augstākajām amatpersonām, kāpēc Finanšu un tirgus kapitāla komisija (FKTK) pagājušonedēļ aizkavējusi augstskolas vairāk kā divu miljonu latu pārskaitījumu no Latvijas Krājbankas uz citu banku. Patlaban šie augstskolas līdzekļi LK ir iesaldēti un LU tādējādi jālūdz valstij aizdevums nākamā gada projektu finansēšanai, Dienu informēja LU Finanšu un uzskaites departamenta direktors Gundars Bērziņš.

"Kāds ir pārkāpis savas pilnvaras," Dienai pārskaitījumu sakarā pauda G.Bērziņš. Proti, 16.novembrī LU no saviem kontiem LK veikusi pārskaitījumu 2 miljonu latu apmērā, bet 17.novembrī pārskaitījusi naudu no LK konta 438 000 latu un 3000 latu apmērā. "Bijām priecīgi, ka viss izdarīts, bet 17.novembrī pa dienu nauda atlika atpakaļ," sacīja G.Bērziņš, norādot, ka no minētajiem pārskaitījumiem akceptēti tikai 3000 latu pārskaitījums. "Neizprotamu iemeslu dēļ pārskaitījumi neaizgāja. Kāpēc vieniem naudu atļāva pārskaitīt, bet citiem neatļāva," neizpratnē ir finanšu direktors, norādot, ka ar lūgumu šo jautājumu izskaidrot augstskola vērsusies pie LK. Tur atbildēts, ka pārskaitījumus nav akceptējusi FKTK.Augstskola šajā sakarā oficiāli pieprasījusi skaidrojumu un izpildīt nepamatoti apturētos pārskaitījumus gan Finanšu ministrijai, FKTK, gan Izglītības un zinātnes ministrijai, informēja G.Bērziņš. Augstskola jau vērsusies Valsts Kasē ar lūgumu aizdot divus miljonus latu projektu finansēšanai nākamajā gadā. Proti, LK kontā augstskola turējusi nevien studentu studijas maksas līdzekļus, bet arī citus augstskolas ieņēmumus no īres maksas, kopmītņu maksas. Tā kā patlaban LK darbība ir apturēta, augstskolai nav līdzekļu, ar ko piedalīties nākamgad paredzētajos Eiropas Savienības projektos. "Parasti šim mērķim izmantojam brīvos līdzekļus. Ar laiku nauda atnāk atpakaļ, bet tur līdz gadam, dažreiz trīs, dažreiz četriem mēnešiem, jāiegulda līdzekļi," skaidroja G.Bērziņš. Grūtības samaksāt darbiniekiem algas LK iesaldētās naudas dēļ šobrīd augstskolai neesot, jo LU turot līdzekļus kopā septiņās bankās. "Nākamgad būs brīži, kad vajadzēs aizņemties," sacīja G.Bērziņš. Kā zināms, ierobežojumus LK darbībai FKTK noteikusi 17.novembrī, bet FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt visu LK finanšu pakalpojumu sniegšanu, jo bankā konstatēts līdzekļu iztrūkums, par ko informēta Ģenerālprokuratūra. 17.novembrī vēl arī finanšu ministrs Andris Vilks paziņojis, ka LK mātesbankas Snoras problēmas Latvijas finanšu sistēmu neskars.

Dienai norādīja G.Bērziņš, LU pārskaitījumus veikusi vairākos piegājienos 16.novembrī un 17.novembrī, jo augstskolas LK tekošā konta dienas limits bijis noteikts divi miljoni latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas