Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Lūdz sākt kriminālprocesu saistībā ar maksātnespējīgu Štokenberga firmu

Administratore Ilze Aksenoka, kura iecelta par tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V) netieši daļēji piederoša uzņēmuma SIA "VN Zeme" maksātnespējas procesa administratori, pirms nedēļas vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā par kriminālprocesa sākšanu, jo no viņas tiek slēpta maksātnespējas procesā nepieciešama informācija, vēsta "pietiek.com".

"VN Zeme", kurā 49% kapitāldaļu pieder Štokenbergam kopā ar kompanjoniem piederošajai SIA "Kapitāla virsotne", ir figurējusi saistībā ar vienu no pašreizējā tieslietu ministra un viņa uzņēmumu likumīgajām nodokļu apiešanas shēmām. Tieši šai kompānijai cits Štokenberga un partneru uzņēmums "Varavīksnes nami" 2007.gada sākumā divos darījumos par 4,57 miljoniem latu pārdevuši zemesgabalu Zolitūdes ielā 75.

Kā norādīts neatkarīgajā auditoru ziņojumā, šādā veidā "Varavīksnes namiem", kas nodarbojās ar nekustamā īpašuma mērķprojektiem, 2007. gadā gan nācās maksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) par no dzīvokļu pārdošanas ieņemtajiem līdzekļiem, bet ne no 4,57 miljoniem latu, kas tika iegūti no zemes, kas atradās zem būves ar šiem dzīvokļiem, pārdošanas pašiem sev, jo saskaņā ar Latvijas likumdošanu PVN no zemes pārdošanas nav jāmaksā.

Līdz ar to jaunuzbūvētajā namā dzīvokļi netika pārdoti kā vienots veselums kopā ar zemes domājamām daļām, - dzīvokļus pircēji iegādājās no firmas "Varavīksnes nami", un, kā aprēķinājuši auditori, 2007. gadā kompānija tirgojusi dzīvokļus un palīgtelpas ar zaudējumiem vidēji 2% apmērā, bet 2008. gadā dzīvokļa īpašumi tirgoti ar 17% zaudējumiem. Toties zemes domājamās daļas jau pārdotas par iespaidīgām cenām.

Šī shēma gan līdz ar krīzes sākumu gan neglāba "VN Zemi" no maksātnespējas, taču, kā izrādās, maksātnespējas procesa administratore joprojām no tieslietu ministram netieši piederošā uzņēmuma nespēj saņemt nepieciešamo informāciju.

Pagājušā gada novembrī administratore Aksenoka atkārtoti atgādinājusi līdzšinējam "VN Zemes" valdes loceklim Artim Bajāram, ka viņš "piemirsis" ne tikai iesniegt administratoram dokumentus, kas izdoti un parakstīti 2009. gadā, bet arī nodot administratorei kompānijas zīmogu. Tāpat no administratores vēstules izriet, ka par uzņēmumu ieinteresējusies Finanšu policijas pārvalde, kas no "VN Zemes" administratores pieprasījusi virkni dokumentu.

Uzņēmuma iepriekšējais valdes loceklis nav reaģējis uz vēstulēm, un šā gada 22.jūlijā Aksenoka ir vērsusies ar iesniegumu Valsts policijā, aicinot sākt kriminālprocesu par reālu šķēršļu likšanu maksātnespējas procesā, jo administratoram nav iespējas saņemt dokumentus, kas pierādītu debitoru un kreditoru parādu esamību un administratoram ir aizdomas, ka iepazīstoties ar kapitālsabiedrības grāmatvedības dokumentiem, iespējams varētu konstatēt būtiskas nelikumības, t.sk. nodokļu jomā.

Štokenbergs apgalvo, ka uzņēmumos bijis tikai mazākuma akcionārs un faktiski neesot bijis lietas kursā par tajos notiekošo.

Šorīt Latvijas Televīzijas rīta raidījumā Štokenbergs viņa saistīšanu ar šī uzņēmuma veiktajām darbībām novērtēja kā "pilnīgi izdomātu stāstu", atzīmējot, ka minētais uzņēmums viņam palicis parādā vairāk nekā 100 000 latu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas