Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Luterāņu skaita būtiskais pieaugums pārsteidz pašus luterāņus

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājus pārsteidzis oficiālais luterāņu skaita pieaugums Latvijā, trešdien ziņi laikraksts Neatkarīgā.

Pagājušajā gadā luterāņu skaits Latvijā palielinājies 1,65 reizes - no 431 447 draudžu locekļiem 2010.gadā līdz 708 773 pērn, liecina Tieslietu ministrijai iesniegtais Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) pārskats.

Luterāņu mācītāji draudzēs ir izbrīnīti, uzzinājuši par ticīgo skaita palielināšanos. Viņi neko tādu savās draudzēs neizjūtot. Arī ne lielākajā luterāņu draudzē Latvijā - Rīgas Lutera draudzē jeb Torņakalna baznīcā. Draudzes virsmācītājs Kaspars Simanovičs laikrakstam norādījis, ka šajā draudzē cilvēku nav kļuvis vairāk. "Reģistrētais draudzes locekļu skaits ir 36 000. Uz dievkalpojumiem nāk labi ja 10 līdz 15 procentu no viņiem," norādīja K. Simanovičs.

Arī vairāki citi mācītāji apliecina, ka draudzes locekļu skaits gada laikā nav ne būtiski palielinājies, ne samazinājies.

LELB arhibīskapa Jāņa Vanaga asistente Helēna Andersone Neatkarīgajai atzinusi ka persona, kas šos datus LELB vārdā ir apkopojusi un iesniegusi Tieslietu ministrijai, atrodas atvaļinājumā, tāpēc nav iespējams noskaidrot, kādi kritēriji izmantoti, panākot tik kvantitatīvu izrāvienu. Viņa gan uzsver, ka pēdējā laikā ir palielinājies aktīvo draudžu locekļu skaits - tie ir ticīgie, kas regulāri apmeklē dievkalpojumus un maksā savu desmito tiesu. Šādi luterāņu skaits pieaudzis par 5000 cilvēku. Luterāņiem esot stingra un regulāra uzskaite, piemēram, ja divus gadus nav maksāta nodeva vai ziedojums, tādu cilvēku no draudzes atskaita.

H. Andersone neizslēdz, ka luterāņu skaita pieaugums Tieslietu ministrijai iesniegtajā informācijā varētu būt radies, izmantojot dažādu aptauju rezultātus. Tajās cilvēki paši norāda, kādai konfesijai sevi pieskaita, taču šādās aptaujās to pārbaudīt nav iespējams. Tomēr saskaņā ar mācītāju teikto, uzskaitot draudzes biedrus, viņam ir jābūt tajā reģistrētam un jāmaksā nodeva. Par draudzes locekli nevar kļūt automātiski, vienīgi atnākot reizi gadā uz dievkalpojumu. Tāpat arī draudzē netiek iekļauti bērni tikai tāpēc, ka ir kristīti. Katram pašam jāizsaka sava griba, bet zīdainis to izdarīt nevar, uzsver mācītāji.

Tieslietu ministrijā norāda, ka katra reliģiskā kopiena pati uzskaita savus biedrus saskaņā ar saviem noteikumiem, piešķirot tiem oficiālā biedra statusu vai izslēdzot no kopienas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas