Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Maiju prognozē siltu un sausu

Ja maija sākums silts un sauss, mēneša beigās būs vēss un lietains. Bet, ja maija beigas un jūnija pirmās divas dienas lietainas, tad vasaras pirmais mēnesis jūnijs būs sauss, ziņo portāls aluksniesiem.lv.

Laika vērotājs Vilis Bukšs stāsta, ka atbilstoši pagājušā gada novembrim un šā gada janvārim, kas līdz mēneša vidum bija silts, maijs kopumā būs silts un lielākoties arī sauss. Saulainās dienas un dzestrās naktis, kas ir Lapu mēneša sākumā, vēlāk, ievziedā, nomainīs lietainākas dienas, bet siltākas naktis. Ābeļziedā un lakstīgalu dienās (ap 18.maiju) atkal kļūs saulaināks, bet laikā ap Urbānu (25.maijs) naktīs var būt arī salnas. Mēneša beigās, iespējams, būs vairāk nokrišņu un vēsāks.

Vairākas pazīmes nozīmīgajās februāra un marta dienās, kā arī agra lapu plaukšana bērziem un dzeguzes kūkošana aprīlī liecina, ka šogad labvēlīgāka būs agrā sēja. Ne tikai graudaugiem, bet arī dārza kultūrām. Tāpat dārza kaitēkļiem šis būs labvēlīgs gads. Tomēr šāgada maijs paredz labas ražas rudenī.

Ticējumi vēsta, ja Staņislava dienā, 8.maijā, uz celiņiem izdzīti slieku čuguriņi, "zeme aug" - klāt īstais sējas laiks. Ja šajā dienā novērojama varavīksne, jāvēro, kura krāsa ir pārsvarā. Ja dzeltenā - būs laba miežu raža. Ja zaļā - būs laba kviešu raža. 9.maijā ir Niklāva diena jeb Ījābs. Var stādīt gan sīpolus, gan kartupeļus. Laba diena arī zirņiem. 12.maijs laba diena dziedniecībai jeb Dziednieku diena. Šajā dienā vairāk jābūt saulē un vējā. Arī zemei un ūdenim ir liels dziedinošs spēks. Ja Jeremija dienā, 14.maijā rītā, skaidrs saullēkts - būs karsta vasara. Ja Jeremijā slikts laiks - būs gara un barga ziema. 19.maijs - "neīstā" Pēterdiena. Sākot ar šo dienu, pļavu zāle jāsaudzē siena laikam. Laba diena āra gurķu stādīšanai. Ja Mokeja dienā, 23.maijā, slapjš - visu vasaru būs slapjš. Ja Mokeja rītā sarkans saullēkts, bet dienā lietus - būs slapja un pērkoņaina vasara.

Urbāna dienā, 25. maijā, durvis uz vasaru ir vaļā. Saulains un karsts Urbāna dienas rīts paredz sausu un karstu vasaru. Ja Urbānā spīd saule, zied ābeles un ceriņi, būs auglīga vasara. Ja 27.maijā, Sidora dienā, drēgns ziemeļvējš - būs auksta vasara. Ja daudz odu - būs labas ogu ražas. Ja daudz knišļu - būs daudz sēņu. Ja Pahoma dienā, 28.maijā, sarkans saullēkts - vasarā būs daudz ugunsgrēku. Ja Pahomā silts, būs silta un saulaina vasara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas