Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

Mājas aprūpi laukos traucē ieviest sliktie ceļi un transporta trūkums

No trešdienas valsts no 13 mazajām slimnīcām vairs nepirks stacionārās aprūpes pakalpojumu, saglabāsies vien ambulatorais - laboratorija, rentgena kabinets, kā arī pacientus pieņems daži speciālisti. Galvenais iemesls šādai reformai ir koncentrēt stacionāro pakalpojumu noteiktās vietās, savukārt tuvāk iedzīvotājiem nodrošināt ambulatoro aprūpi.

SVF un Pasaules banka ir norādījuši - veselības aprūpe ir dārga, neefektīva, jāsamazina slimnīcu, gultu skaits. Veselības ministrija (VM) vairākkārt publiski mierinājusi - mazās slimnīcas nelikvidē, tās pārprofilēsies par veselības aprūpes centriem, varēšot sniegt medicīnisko aprūpi mājās un dienas stacionāra pakalpojumus. Tiesa, ar pārprofilēšanos tik gludi neveicas, izpētījis laikraksts _Diena._

Piemēram, ne Viļānos, ne Varakļānos nebūs ne mājas aprūpe, ne dienas stacionārs. Galvenā problēma - transports gan pacientiem, gan slimnīcu personālam. Līdz ar to šiem lauku iedzīvotājiem alternatīva likvidētajam stacionāram nebūs, tikai rajonu slimnīcas. Kādus pakalpojumus slimnīcas sniegs, izlems tās pašas. VM gan visas slimnīcas rosinot sniegt medicīnisko aprūpi mājās.

Ar Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūru (VOAVA) par medicīniskās aprūpes mājās pakalpojumu līgumu no 13 mazajām slimnīcām noslēgušas četras - Saulkrastu, Slokas, Viļakas slimnīca, Viesītes veselības un sociālās aprūpes centrs (VSAC). Vēl divas slimnīcas apsverot šādu iespēju.

Jau iepriekš VOAVA nenoliegusi, ka apmaksas apmērs daļēji pārņemts no SIA Aprūpes biroja pieredzes Rīgā. Par vienu apmeklējumu šobrīd maksā 8,29 latus, šajā summā iekļauts māsas darbs, transporta izdevumi, arī pārsienamie materiāli. Mazās slimnīcas norāda: summa ir daudz par mazu, jo laukos nekursē sabiedriskais transports kā Rīgā.


(žurnālistes Lauras Dzērves rakstu "Vai ierēdņi bijuši laukos?" lasiet šodien laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas