Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Mākslas muzeja rekonstrukcijai prasīs deviņus miljonus latu no ES naudas

Rīgas dome prasīs deviņus miljonus latu Kultūras ministrijai no Eiropas Savienības fondu naudas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcijai. Bez šīs naudas pašvaldība nav gatava sākt muzeja atjaunošanu. Kopējās projekta izmaksas ir lielākas, nekā pausts sākumā, vēsta Latvijas Radio.

Par īpašumiem atbildīgā Rīgas domes departamenta direktors Oļegs Burovs stāsta - ja pašvaldībai izdosies saņemt restaurācijai Eiropas Savienības naudu, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs būs slēgts divarpus gadus, arī 2014.gadā, kad Rīga būs Eiropas kultūras galvaspilsēta. Atbildīgā domes komiteja šodien nolēma pieteikties 9 miljoniem latu Kultūras ministrijas programmā, lai pašvaldībai būtu jāņem mazāks kredīts 22 miljonus vērtajam projektam. Konkursā uzvarējušie arhitekti no Lietuvas sākotnēji minēja, ka pietiktu ar 12 miljoniem, taču Burovs apgalvo, ka šī summa bija neadekvāti zema. Viņš piesauc liftus, klimata kontroli, apakšzemes ekspozīcijas zāli un citus dārgus, bet nepieciešamus risinājumus.

Latvijas būvinženieru savienības eksperts Guntars Liepiņš šopavasar tāmē atklāja nepamatoti augstas algas un ne tikai. Sakopjot tāmi atbilstoši Latvijas būvnormatīvam, viņš samazināja izmaksas par pusmiljonu, taču Liepiņš atzīst, ka pēc tāmes nevarēja spriest, cik izmaksas ir adekvātas. Speciālists to sauc par materiālu apkopojumu, nevis tāmi.
Kā projektētāji kļūdas labojuši, inženieriem nav zināms, bet Burovs apgalvo, ka tāme tika pilnībā pārstrādāta un izmaksas samazinātas par pusmiljonu.

Kultūras ministre Žanete Jaunzeme-Grende pauž, ka Rīgai ir labas izredzes saņemt Eiropas Reģionālās attīstības fonda naudu, ja projekts būs pārliecinošs un kvalitatīvs. Viņasprāt, Rīga kā kultūras galvaspilsēta 2014.gadā varēs iztikt bez nacionālā mākslas muzeja

Rīgas dome jau izsludinājusi konkursu būvniekiem, taču ja nebūs Kultūras ministrijas piešķirtie astoņi miljoni, pašvaldība ar mākslas muzeja restaurāciju piebremzēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas