Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Manabalss platformas rīcībspēja pārsteigusi kolēģus ārzemēs

Manabalss.lv kopš darbošanās sākuma aptuveni divu mēnešu laikā Saeimā iesniegusi divas iniciatīvas, no kurām iniciatīva par ofšoru atvēršanu jau ir reāls likums, savukārt otra nodota izskatīšanā attiecīgajai Saeimas komisijai. Platformas rīcībspēja ir pārsteigusi līdzīgu platformu iniciatorus ārzemēs, jo citur šādas lietas mēdz ievilkties gadiem, stāsta Manabalss.lv koordinatore Laura Zvejniece.

Iniciatīvu platformas mājas lapā šobrīd tiek vākti paraksti vēl par astoņām iniciatīvām, piemēram, par vēlēšanu un referendumu likumu mainīšanu, lai iedzīvotājiem nodrošinātu iespēju balsot internetā, kā arī par Latvijas mežu saglabāšanu. Mazāk parakstu šobrīd savākušas iniciatīvas pret Jaunā Viļņa “Slavas alejas” izveidi Jūrmalā, kā arī par Latvijas Republikas himnas mainīšanu uz “Saule, Pērkons, Daugava”.

Šobrīd vēl 67 iniciatīvas gaida juridisko atzinumu, portālu Diena.lv informēja L. Zvejniece. Tas nozīmē, ka iniciatīvas pārskata Manabalss.lv pieaicinātie eksperti, kuri šīs iniciatīvas novērtē un autoriem norāda, kas vēl būtu uzlabojams. Pēc tam tiek gaidīts juristu atzinums, kuri pārbauda, vai iniciatīvas nav pretrunā ar Latvijas Republikas Satversmi.

Manabalss.lv koordinatore novērojusi, ka iniciatīvu iesniedzēji parasti ļoti uzmanīgi ieklausās ekspertu atzinumos un vēlas tās rūpīgi uzlabot pirms iniciatīvas nonāk līdz Saeimai. Tas liecina par nopietnu cilvēku vēlmi ietekmēt notiekošo valstī un, kā norādīja L. Zvejniece, Manabalss ir rīks, kuru cilvēki var izmantot, lai realizētu savas idejas.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Boriss Cilevičs (Saskaņas centrs) sacīja, ka šādas platformes izveide esot atbalstāma un pieļāva, ka cilvēki aktīvi iesniedz iniciatīvas, jo viņiem nepatīk, kā tiek pieņemti politiski lēmumi un vēlas to mainīt. “Tas ir ļoti labi, jo pilsoniskā sabiedrība nav attīstīta un dati rāda, ka cilvēki maz iesaistās sabiedriskās organizācijās,” sacīja politiķis. Tomēr B. Cilēvičs atzina, ka viņam esot piesardzīga attieksme pret mēģinājumiem zināmas sabiedrības daļas viedokli formulēt kā visas tautas attieksmi.

Drīzumā Saeimā tiks lemts par iniciatīvu Atveram Saeimu, kas paredzētu grozījumus Saeimas kārtības rullī un nodrošinātu, ka savācot 10 000 parakstus internetā, sabiedrības iniciatīva nonāks izskatīšanā Saeimas dienas kārtībā. L. Zvejniece izteica bažas, ka šī iniciatīva komisijās varētu iestrēgt, jo nu jau atlaistā Saeima varētu būt nemotivēta pieņemt šādu lēmumu.

Tāpat ļoti daudz ekspertu pauduši vēlmi līdzdarboties ideju platformā, ziedojot savas zināšanas un laiku, lai konsultētu iniciatīvu autorus. Palīdzību izteikuši Latvijas brīvo arodbiedrību un sabiedriskās politikas centra Providus pārstāvji.

ManaBalss.lv ir tautas iniciatīvu platforma, kurā ikviena balsotāja identitāti apstiprina LR reģistrētas internetbankas. Kopš platformas izveides, tās mājaslapu apskatījuši jau aptuveni 200 000 apmeklētāju. Tāpat arī platformā ikviens iedzīvotājs var iesniegt kādu ierosinājumu vai ideju iniciatīvas formā, norādot, ko šāda iniciatīva varētu mainīt vai uzlabot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas