Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 16. maijs
Edijs, Edvīns

Mārupē ugunsgrēkā cietušajā noliktavā ķīmisko līdzekļu uzglabāšanas prasības nav pārkāptas

Mārupē ugunsgrēkā cietušajā noliktavā, no kuras sestdienas naktī ugunsgrēka laikā Mārupītē noplūdusi profesionālā sadzīves ķīmija, šo vielu uzglabāšanas noteikumi nav pārkāpti, sacīja Valsts vides dienesta (VVD) Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes Kontroles daļas vadītājs Elmārs Jasinskis.

Jasinskis skaidroja, ka speciālu atļauju nepieciešamība šādu vielu uzglabāšanai noteikta Ministru kabineta noteikumos, kas paredz, ka līdz 100 tonnām īpaši saskaņojumi nav nepieciešami. Tā kā nodegušajā noliktavā kopumā uzglabātas 75 tonnas mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu, to nav bijis nepieciešams saskaņot ar vides dienestiem vai saņemt īpašas atļaujas.

"Arī no vienas tonnas var notikt daudz kas. Ministru kabineta noteikumi ir izstrādāti, ņemot vērā Eiropas normatīvus, un mēs nevaram prasīt, lai par katru tonnu prasa atļaujas. Šis uzņēmums ir reģistrējies atbilstoši procedūrai un viss tika glabāts atbilstoši ugunsdzēsības noteikumiem," sacīja Jasinskis.

Uzņēmuma Re&Re pārstāve Mārīte Straume uzsvēra, ka kompleksa Baltais Vējš noliktavas tika izbūvētas un nodotas ekspluatācijā atbilstoši visu uzraugošo dienestu un institūciju, tai skaitā Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD), prasībām. "Par ēkas augsto ugunsdrošības līmeni liecina arī neskartais serveris, kas atradās telpā tieši blakus izdegušajām noliktavām aiz ugunsmūra. Ekspluatācijas laikā ēkā tika veiktas regulāras VUGD inspekcijas un pārbaudes," norādīja Straume.

"Noliktavu nomnieki izmantoja telpas atbilstoši to reglamentētajam pielietojumam, kas paredz arī SIA Ecolab preču - mazgāšanas līdzekļu - uzglabāšanu. Atbilstoši Ministru kabineta 1082.noteikumiem tie neietilpst bīstamo vielu kategorijā. Paši nomnieki ir nokārtojuši visas attiecīgās atļaujas uzraugošajās institūcijās par preču uzglabāšanu un regulāri veic visas nepieciešamās pārbaudes, kā to nosaka Ministru kabineta noteikumi," sacīja Straume.

Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs norādīja, ka pašvaldība pirms ugunsgrēka nav bijusi informēta par to, ka noliktavā atrodas sadzīves ķīmija. "Tas ir parasts biroja un noliktavu komplekss, un pašvaldības darbinieki nezina, ko īpašnieki glabā savās privātajās noliktavās. Privātīpašumā var ieiet tikai ar īpašnieka atļauju vai prokurora sankciju," skaidroja Bojārs un norādīja, ka šīs ēkas netika celtas ar specifisku nozīmi, tāpēc būvatļaujas izsniegšanas brīdī specifiskas drošības prasības nav tikušas izvirzītas.

Bojārs sacīja, ka biroju un noliktavu kompleksa īpašnieks pats nekavējoties iesaistījās negadījuma seku novēršanā un likvidēšanā un slēdzis līgumu par notekūdeņu savākšanu. "Viss notiek korekti un nav nekādu cīniņu, kurš par ko maksās. Darbības ir saskaņotas, situācija tiek kontrolēta un svarīgākais ir radīto seku novēršana," piebilda Bojārs.

Jau ziņots, ka naktī uz sestdienu biroja ēku kompleksa Baltais vējš angārā Mārupē, Brīvības ielā 119, noticis ugunsgrēks. Degusi noliktava, kurā uzglabāta profesionālā sadzīves ķīmija - mazgāšanas, dezinfekcijas līdzekļi un medicīnā izmantotas vielas. Ugunsgrēka laikā kaitīgās vielas kopā ar dzēšanā izmantotu ūdeni ieplūdušas lietus kolektorā, pēc tam grāvī, tad Mārupītē un virzās Māras dīķa un Daugavas virzienā.

Mārupes grāvju un Mārupītes piesārņojums ir otrs nopietnākais ekoloģiskais negadījums Rīgā pēdējo gadu laikā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas