Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Maxima: VID ierosinājumu pārbaudīt klientu karšu datus uztveram kā kuriozu

Ziņu par Valsts ieņēmumu dienesta (VID) plāniem fizisko personu pārbaudēs izmantot arī lielveikalu klientu karšu datus, lielveikalu tīkla Maxima pārstāvji uztver kā kuriozu, Dienai sacīja Maxima preses sekretārs Ivars Andiņš. 
"Neba blēži savus nelegālos līdzekļus vēlāk iztērē pārtikas lielveikalā, iepērkot, teiksim, simtiem biezpiena sieriņu vai kastēm apelsīnu. Tāpēc cerēt uz kādiem zīmīgiem atklājumiem no lielveikalu lojalitātes karšu datiem ir, saudzīgi izsakoties, naivi," uzskata I. Andiņš.

Maxima pārstāvis skaidro, ka līdz šim nekad VID nav lūdzis datus par pircēju veiktiem pirkumiem, kas fiksēti lojalitātes datu bāzē.

"Arī nākotnē ne par kādu lielveikalu tīkla lojalitātes karšu datu bāzes "saslēgšanu" ar VID datu bāzi, par ko ieminējušies mediji, vai arī par klientu informācijas masveida nodošanu dienestam jelkāda citādā veidā nevar būt ne runas kaut vai tāpēc, ka to liedz likums, kura ievērošanu kontrolē cita valsts institūcija - Datu Valsts inspekcija," pauž Maxima pārstāvis. 

Viņš pieļauj, ka vairākums klientu šādas baumas uztver kā neizdevušos joku un nepievērš uzmanību, taču vienlaikus nevarot izslēgt, ka atsevišķus cilvēkus viņu datu drošība satrauc. "Būtu labi, lai VID iespējami ātrāk ieviestu skaidrību, izstāstot par saviem plāniem," tā I. Andiņš.

Bažas par to, ka cilvēki, baidoties no iespējamām privāto datu pārbaudēm, varētu sākt atteikties no dalības lojalitātes programmā vai arī izmantot fiktīvus datus, ir arī lielveikalu tīklam Rimi Latvia, Dienai skaidro Rimi Latvia Mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa. 

"Mēs, Rimi Latvia, esam savu klientu un likuma priekšā atbildīgi par mums uzticēto personas datu drošību, ko klienti ir snieguši Lojalitātes programmas Mans Rimi ietvaros. Mēs šos datus rūpīgi glabājam un nenododam trešajām pusēm. Normatīvajos aktos un kartes noteikumos ir noteikts, ka dati var tikt sniegti tikai tiesību sargājošām iestādēm, ja tās tos pieprasa, LR normatīvos aktos paredzētajos gadījumos un kārtībā," norādījusi Rimi pārstāve. 

Pagaidām Rimi no VID nav saņēmusi ziņas par šādu ieceri un neesot arī zināms, kāds datu apjoms un veids potenciāli varētu interesēt VID vai arī kāds būtu datu pieprasīšanas pamatojums. 

Rimi pārstāve Z. Eniņa uzsver, ka būtu svarīgi apzināties, ka, lai izsekotu konkrētas personas finansu darījumiem, iespējams, lojalitātes kartes nav piemērotākais instruments dēļ informācijas pārbaudāmības un kartes lietošanas specifikas. "Piemēram, tā kā uz kartes nav personu identificējošas informācijas, tad praksē sastopamies ar gadījumiem, kad ģimenes locekļi tās mēdz savā starpā sajaukt, vai arī neprecējies pāris, iepērkoties kopā, lieto vienas personas lojalitātes karti, savukārt otrs samaksā par pirkumu," pauž Z. Eniņa.

Lojalitātes programmas ietvaros Rimi rīcībā ir klientu pirkumu statistika, kas ir nepieciešama, lai nākotnē varētu piedāvāt pircējiem izdevīgākus nosacījums preču grupām, kuras šie pircēji reāli lieto un izvairītos, piemēram, no autiņbiksīšu piedāvāšanas kartes īpašniekam, kuriem nav mazu bērnu, skaidro Z. Eniņa.

Jau vēstīts, ka VID patlaban vērtē, kuru uzņēmumu izsniegtās klientu lojalitātes jeb atlaižu kartes un tajās uzkrātā informācija tam būtu visnoderīgākā, plānojot un veicot fizisko personu kontroles pasākumus.

Līdz šim VID nav izmantojis iespēju pieprasīt no komersantiem pārbaužu veikšanai viņu izsniegto klientu karšu datus, lai gan likums kontroles pasākumu veikšanai ļauj Ieņēmumu dienestam nepieciešamības gadījumā un ar argumentētu pamatojumu pieprasīt šādu informāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas