Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mediķi aicina iedzīvotājus svētku laikā nerīkoties pārgalvīgi

Lai pasargātu sevi un tuviniekus no nelaimes gadījumiem, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) mediķi aicina iedzīvotājus Jāņu naktī nezaudēt modrību un svētkus pavadīt droši.

Kā aģentūru LETA informēja dienestā, Jāņos traumu un nelaimes gadījumu skaits pieaug divkārt - daudzi negadījumi notiek, jo līgotāji nav piesardzīgi ugunskuru tuvumā vai rīkojas pārgalvīgi alkohola reibumā. NMPD norādīja, ka nereti svētku svinības beidzas traģiski vai tiek gūtas smagas traumas, kas atstāj paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.

Pērn divi cilvēki gāja bojā ceļu satiksmes negadījumos, bet kāds vīrietis zaudēja dzīvību, jo alkohola reibumā peldējās. Tāpat pērn reanimācijas pasākumi svinību laikā bija jāveic līgotājam, kurš bija aizrijies ar gaļu, savukārt 12 cilvēkus Jāņos mediķi nogādāja slimnīcā ar smagiem ķermeņa apdegumiem, kas gūti, iekrītot vai lecot pāri ugunskuram.

Lai Jāņi kopā ar ģimeni un draugiem būtu droši, mediķi atgādina, ka ugunskura tuvumā jābūt piesardzīgiem, jo, iekrītot ugunskurā, var gūt smagus apdegumus. NMPD aicina pieskatīt draugus un tuviniekus, jo ik gadu ir negadījumi, kad līgotāji, aizmiegot tuvu ugunskuram, gūst smagus ķermeņa apdegumus. Tāpat mediķi aicina domāt par bērnu drošību, ņemot vērā, ka nereti bērni gūst apdegumus, piespiežot plaukstas pie karsta grila vai iekāpjot oglēs.

Mediķi uzsver, ka, aizdedzinot ugunskuru, tajā nedrīkst liet benzīnu vai citus degmaisījumus, kas var strauji uzliesmot un radīt plašus un smagus apdegumus.

NMPD aicina arī svētkos arī ēst uzmanīgi, jo nereti cilvēki ēd, dejo, dzied un smejas, visu darot vienlaicīgi, kā rezultātā gadu no gada nākas glābt dzīvības vairākiem cilvēkiem, kuri aizrijušies ar gaļu.

Pērn kādam vīrietim šašliks nokļuva elpošanas ceļos un, lai glābtu cilvēku, mediķi veica reanimācijas pasākumus, bet vēl gadu iepriekš kāds kungs, aizrijoties ar gaļu, diemžēl gāja bojā, jo līdzcilvēki nebija gatavi vai baidījās sniegt pirmo palīdzību.

Tāpat mediķi aicināja cilvēkus ieskatīties NMPD mājaslapā, lai uzzinātu vairāk par to, kā palīdzēt cilvēkam, kurš ir aizrijies. Cilvēka rīcībā var būt tikai dažas minūtes, kurās jārīkojas ātri, lai cilvēku izglābtu, piebilda NMPD.

Mediķi uzsvēra, ka nekādā gadījumā nedrīkst peldēt vai braukt pie stūres reibumā. "Auto stūre iereibuša cilvēka rokās vai braukšana ar velosipēdu alkohola reibumā ir riskanta spēle ar savu vai citu cilvēku likteni," norāda NMPD, piebilstot, ka reibumā nedrīkst peldēties, tāpat nevajadzētu lēkt ūdenī ne no augstuma, ne uz galvas, ne uz kājām, kā arī iet peldēties vienam vai naktī.

NMPD iedzīvotājus pirms došanās svinēt pie dabas vai nezināmās vietās precizēt adresi, jo adreses vai orientieru nosaukšana dispečeram ir ļoti svarīga, lai mediķi nezaudētu laiku, kas svarīgs dzīvību glābšanā, pa mežiem un laukiem maldoties, meklējot cietušo. Mediķi atgādina par mobilo lietotni "eVeselībasPunkts", ar kuras palīdzību uz ārkārtas tālruni 113 var piezvanīt un vienlaikus nodot dispečeram zvanītāja atrašanās vietas koordinātes.

Dienestā atgādina, ka ārkārtas tālrunis 113 ir tikai dzīvībai kritiskās situācijās. Ja svētku dienās nepieciešama konsultācija vieglāku traumu vai saslimšanu gadījumos, mediķa padomu var saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001, kas brīvdienās un svētkos strādā visu diennakti. Tāpat traumu vai pēkšņu saslimšanu gadījumos medicīnisko palīdzību iedzīvotājiem svētkos sniedz steidzamās medicīniskās palīdzības punktos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas