Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Mediķu arodbiedrība joprojām neapmierināta ar veselības aprūpei atvēlētā finansējuma apjomu

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) joprojām pauž neapmierinātību ar veselības aprūpei atvēlētā finansējuma apjomu.

Šoreiz arodbiedrība pievērsusi uzmanību "Jaunās vienotības" (JV) 6.jūlijā rīkotajām partiju sarunām par veselības aprūpes politiku. Arodbiedrība pārmet, ka patiesībai neatbilstot finanšu ministra Arvila Ašeradena (JV) pēc sarunām teiktais, ka Latvija ir sasniegusi Pasaules Veselības organizācijas (PVO) rekomendēto minimālo finansējuma līmeni veselības aprūpei - 12% no valsts budžeta izmaksām.

Kā aģentūrai LETA klāstīja LVSADA darba koordinētāja Inga Rudzīte, atbilstoši PVO ekspertu ieteikumiem valsts veselības aprūpes finansējumam esot jāsasniedz vismaz 12% no vispārējiem valdības izdevumiem. LVSADA lēš, ka Latvijas veselības nozares budžets esot tikai 9,6% no vispārējiem valdības izdevumiem.

"Rēķinot, cik procentus no konsolidētā budžeta 14,7 miljardiem eiro veido 1,8 miljardi eiro, patiešām sanāk nedaudz vairāk par 12%, taču tas nekādā gadījumā neatbilst PVO ieteikumiem," uzskata arodbiedrībā.

LVSADA rēķina, ka līdz PVO ieteiktajam veselības nozares valsts finansējuma minimālajam līmenim Latvijā pietrūkstot aptuveni 450 miljoni eiro. Arodbiedrības vērtējumā, tieši tas esot galvenais cēlonis "garajām rindām pēc medicīniskajiem pakalpojumiem, sliktajiem sabiedrības veselības rādītājiem, augstajiem pacientu privātajiem maksājumiem un nevienlīdzības pieaugumam sabiedrībā".

Jau ziņots, ka valdība 20.jūnijā atbalstīja papildu 140 miljonu eiro pārdali veselības aprūpei. Jūnijā un jūlijā sākotnēji plānots veikt finansējuma pārdale 57 miljonu eiro apmērā no nozaru ministrijām.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas