Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mediķu protesta akcija pulcē ap 500 dalībnieku

Pie Saeimas ceturtdien veselības aprūpes darbinieku protesta akcija kopumā bija pulcējusi 500 dalībniekus un tā aizritējusi bez starpgadījumiem, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Elīna Priedīte.

Akcija ilga aptuveni stundu un noslēdzās ar Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtu ierosinājumu par Saeimas atlaišanu.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības rosinājums tiks skatīts CVK sēdē, kas plānota ceturtdien, 5.decembrī, plkst.11, aģentūrai LETA pavēstīja CVK pārstāve Laura Zaharova. Viens no risinājumiem ir LVSADA kā inicatīvas grupu pievienot jau esošajai iniciatīvai par Saeimas atsaukšanas rosināšanu, taču par to lēmums vēl jāpieņem CVK sēdē.

Citu organizāciju iepriekš rosinātajā parakstu vākšanā portālā latvija.lv par referenduma rīkošanu Saeimas atsaukšanai ir parakstījušies gandrīz 40 000 vēlētāju. Tautas nobalsošanas sarīkošanai nepieciešams savākt teju 155 000 parakstu.

Lai arī akcijas rīkotāji lēsa, ka akcijā plāno piedalīties aptuveni 2000 iedzīvotāju, policijas novērojumi liecina, ka to bija aptuveni 500.

Aģentūra LETA novēroja, ka daudzi mediķi rokās turēja valsts karogus un plakātus ar protesta saukļiem, piemēram, "Deputāti neslimo?", "Valdība mīliet mediķus, jo nebūsiet mūžīgi veseli".

Tāpat akcijas dalībnieki vairākkārt sauca "atlaist Saeimu" un "viens likums - viena taisnība visiem".

7.novembra gandrīz vienlaikus pie Saeimas nama notikušajās mediķu un administratīvi teritoriālās reformas pretinieku protesta akcijas bija kopumā pulcējušies aptuveni 5000 cilvēku.

Jau ziņots, ka šodien akcija tika rīkota, jo Saeima 14.novembrī galīgajā lasījumā pieņēma 2020.gada valsts budžetu, medicīnas darbinieku atalgojuma celšanai papildus piešķirot aptuveni 60 miljonus eiro. 

Pērn Saeimā pieņemtais lēmums mediķu algu celšanai 2020.gadā paredzēja 120 miljonus eiro, kas nozarē strādājošo algas ļautu pacelt par vidēji 20%. Taču, koalīcijai, atzīstot, ka šāda likuma pieņemšana esot bijusi kļūda, jo netika paredzēti finanšu resursi, mediķu algām izdevās rast vien aptuveni pusi nepieciešamās naudas. 

Sākotnēji mediķu algām tika plānots piešķirt 42 miljonus eiro, tomēr, reaģējot uz nozares augošo neapmierinātību, tika pieņemts lēmums pārskatīt iepriekš atbalstītās prioritātes. Pārskatot nākamā gada prioritātes, kā arī aktualizējot valsts uzņēmumu un centrālās bankas peļņu, izdevies rast vēl 18 miljonus eiro, tādējādi kopumā mediķu algām nākamajā gadā nodrošinot aptuveni 60 miljonus eiro.

Papildināta 3. un 4. rindkopa

 

 

Top komentāri

teo
t
Mediķi ir ļoti interesanta un ļoti nepieciešama tauta. Kaut kas nav kārtībā pašā sistēmā, darba organizēšanā un līdzekļu izlietošanā. Noteikti kaut kādi pienākumi dublējas. Kā mediķis var strādāt četrās darba vietās 8x4=32, bet diennaktī ir tikai 24 stundas. Viņiem ir kaut kādas slodzes, vai tās paredz strādāt tikai dažas stundas dienā.
citu vidū
c
Mediķi kā jebkura sociāla grupa ir ļoti dažādi. Daudzu priekšā ir jānoliec galva par profesionalitāti un pašaizliedzību...
rr
r
Ja tie mediķi, kuriem dod aploksnītes, no saņemtajām pateicībā iemaksātu valsts kasē vismaz ienākuma nodokli, tad, rēķinu, ka pietiktu naudas arī mediķu algu palielināšanai. Nevajadzētu būt tik liekulīgiem. Ņem visi.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas