Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Mežviets turpinās vadīt Valsts drošības dienestu

Valdība otrdien atbalstīja Valsts drošības dienesta (VDD) vadītāja Normunda Mežvieta palikšanu amatā uz otro termiņu.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) šovakar pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra, ka Mežvieta darbu vērtē pozitīvi, tāpēc Mežvieta termiņa pagarinājums esot loģisks lēmums.

"Esmu pozitīvi novērtējis viņu un redzu, cik aktīvi un profesionāli tiek veikts darbs. Arī Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis dienesta darbu pozitīvi novērtējis," uzsvēra Ģirģens. Tāpat nekāda veida iebildumi par Mežvieta atbilstību amatam nav bijuši nedz no Saeimas Nacionālās drošības komisijas, nedz arī Ģenerālprokuratūras.

Minētais jautājums tika izskatīts Ministru kabineta slēgtās sēdes daļā.

Jaunā konservatīvā partija šodien pauda "sašutumu" par to, ka Mežvieta atkārtota apstiprināšana šajā amatā esot iecerēta paslepus un prasīja, lai viņš sniedz atskaiti par paveikto VDD atbildības sfērās viņa darbības laikā. Valdības sēdes slēgtajā daļā šī jautājuma dēļ nepiedalījās tieslietu ministrs Jānis Bordāns un izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska. Cits JKP ministrs Tālis Linkaits ir atvaļinājumā. Bordāns pirms valdības sēdes slēgtās daļas norādīja, ka JKP nav iebildumu pret konkrētu personu, bet gan veidu, kā amatpersona tiek izvirzīta amatam, proti, lēmums par virzīšanu tiek pieņemts vienas nakts laikā un jautājums tiek skatīts valdības sēdes slēgtajā daļā.

Ģirģens, komentējot Bordāna lēmumu nepiedalīties lemšanā par VDD vadītāju, norādīja, ka Mežviets jau iepriekš komunicēja ar partiju pārstāvjiem, lai noskaidrotu, vai ir iespējami kādi iebildumi par termiņa pagarinājumu. Tāpat lūgti viedokļi no sadarbības partneriem, un kopumā saņemts pozitīvs novērtējums.

Ģirģens apgalvoja, ka viņam iepriekš bijusi saruna par Mežvietu, kurā sadzirdējis "mazu repliku par darba rezultātu uzlabošanu". Iekšlietu ministrs aicinājis savu kolēģi "faktus likt galdā, ja ir problēmas", taču šāda rīcība no Bordāna nav sekojusi.

Iekšlietu ministrs arī skaidroja, ka valdība sēdes slēgtajā daļā ministriem bijusi iespējas uzdot jautājumus. "Bija nodrošināts viss, un nekas netika slēpts," piebilda ministrs.

Pašu Mežvietu žurnālistiem nebija iespējas satikt un uzdot jautājumus.

Likums paredz, ka VDD priekšnieku amatā uz pieciem gadiem ieceļ Ministru kabinets pēc attiecīgās nozares ministra ierosinājuma. Trīs mēnešus pirms amata pilnvaru termiņa beigām pēc attiecīgā ministra ieteikuma Ministru kabinets pieņem lēmumu par termiņa pagarināšanu uz pieciem gadiem vai pamatotu lēmumu par atbrīvošanu no valsts drošības iestādes vadītāja amata.

Mežviets VDD (toreiz Drošības policijas) vadītāja amatā ar valdības lēmumu iecelts 2014.gada 28.oktobrī.

Par Mežvietu publiski ir pieejama skopa informācija. Viņš 2000.gada sākumā strādājis Aizsardzības ministrijā, Izglītības un zinātnes ministrijā un Valsts kancelejā. Valsts ieņēmumu dienestā gadsimta pirmās desmitgades sākumā iesniegtās deklarācijas liecina, ka Mežviets dzīvojis tikai no algas un nelieliem uzkrājumiem, viņam nav bijis parādu, īpašumu un automašīnas. VDD viņš strādā kopš 2005.gada, un kopš tā laika viņa deklarācija publiski nav pieejama.

Mežviets ir dzimis 1973.gadā. Viņš studējis Latvijas Universitātē, kur ieguvis sociālo zinātņu maģistra grādu politikas zinātnē un humanitāro zinātņu maģistra grādu vēsturē.

Ar nacionālās drošības jautājumiem Mežviets bijis saistīts kopš 2002.gada, savukārt dienestu Drošības policijā sāka 2005.gadā. Dienesta sākumā Mežviets strādājis ar pretterorisma jautājumiem, sniedzot būtisku ieguldījumu Drošības policijas Pretterorisma centra un nacionālās pretterorisma sistēmas izveidē un attīstībā.

Karjeras turpinājumā viņa pienākumi bijuši saistīti ar dienesta darba stratēģiskās plānošanas, iegūtās operatīvās informācijas analīzes, kā arī specdienestu starptautiskās sadarbības jautājumiem. Mežviets koordinēja Drošības policijas gatavošanos Latvijas prezidentūrai ES Padomē. Savu augsto profesionalitāti Mežviets apliecinājis, plānojot sarežģītus augstākā līmeņa drošības pasākumus, iepriekš norādīja VDD.

Mežviets par VDD vadītāju kļuva, jo iepriekšējais dienesta vadītājs Jānis Reiniks paziņoja, ka personīgu apsvērumu dēļ nolēmis no 2014.gada 7.novembra doties izdienas pensijā. Toreizējais iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (JV) par viņa pēcteci izvēlējās Mežvietu un valdība šo kandidatūru akceptēja.

papildināta visa ziņa

Top komentāri

Vecsčekists
V
Ziniet, ja godīgi... lasot tekstu, no kura izriet, ka valsts drošības iestādes vadītāja apstiprināšanai amatā ir vajadzīgs "partiju" viedoklis... lasot šo tekstu liekas, ka zeme salīgojās... . Ļaudis, kurus pūlis savā neprātā ir sa-ievēlējis Saeimā ... ko šie ļaudis vispār var saprast no specdienestu darba? Varbūt starp šiem "partijniekiem" ir ne viens vien ar mafiju saistīts cilvēks? Tas nav nekas neticams! Un šos tirliņus vajadzētu ņemt vērā apstiprinot VDD priekšnieku? Jūs prātu esat izkūkojuši???
Lidz shim
L
vinsh darbojies diezgan labi. Ta ka tikai apsveicama vina palikshana!
Jānis
J
Kremļa spiegus neķer....kas mums tāda Juta Strīķe Anna Potāpova nav noskaidrots...Mežvieta, kad sāksi strādāt?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas