Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +27 °C
Skaidrs
Svētdiena, 8. septembris
Ilga

Mobilo sakaru tīkla infrastruktūra galvenokārt traucēta Rīgā, Jelgavā, Dobelē un Tukumā

Vētras nodarīto postījumu dēļ pirmdien traucēta mobilo sakaru pakalpojumu sniedzēju infrastruktūra, galvenokārt Rīgā, Jelgavā, Dobelē un Tukumā, aģentūru LETA informēja mobilo sakaru operatoru pārstāvji.

Mobilo sakaru operatora SIA "Bite Latvija" pārstāvji aģentūrai LETA norādīja, ka fiksēti traucējumi mobilā tīkla infrastruktūrai un valsts mēroga optiskajam tīklam, tostarp fiksētajā tīklā 80 ēkām ir ietekmēta infrastruktūra, no kuriem 60 saistīti ar elektrības zudumu, savukārt 50 bāzes stacijas šobrīd darbojas ar ģeneratoriem.

Traucējumi "Bite Latvija" tīklā galvenokārt fiksēti Rīga, Jelgavā un Dobelē.

Abas "Bite Latvija" tehniskās komandas - mobilā un optiskā tīkla - novērš ekstremālo laika apstākļu radītās sekas un turpina monitorēt situāciju, lai pēc iespējas ātrāk klientiem atjaunotu sakarus, norādīja kompānijā.

Uzņēmumā arī atzīmēja, ka plašie elektrības pārrāvumi apgrūtina tīkla darbību, tāpēc "Bite Latvija" aicina klientus būt saprotošiem, ja laika apstākļu radītos bojājumus var nākties atjaunot ilgāk nekā ierasts.

Vienlaikus "Bite Latvija" pārstāvji norādīja, ka uzņēmuma monitoringa sistēma tūlītēji identificē bojājumus un klientiem nav jāsazinās ar uzņēmumu, lai informētu par pakalpojumu traucējumiem vai pārtraukšanu.

Savukārt mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" pārstāvji aģentūrai LETA pavēstīja, ka elektrības padeves traucējumu dēļ mobilo sakaru bāzes stacijas visvairāk ir ietekmētas Zemgalē - Jelgavas, Dobeles un Tukuma novados.

"Tele2" Tehniskais departaments strādā, lai bāzes stacijas, kas apkalpo lielāko klientu skaitu, darbinātu ar dīzeļģeneratoriem līdz brīdim, kamēr AS "Sadales tīkls" atjaunos elektroenerģijas padevi konkrētajā apdzīvotajā vietā, akcentēja uzņēmumā.

Savukārt SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT) pārstāvji norādīja, ka pašreiz LMT tīkls turpina darboties stabili, bet vētras un lietus radīto elektroenerģijas piegādes traucējumu dēļ atsevišķās vietās Zemgalē, Kurzemē un Pierīgā uz laiku var pasliktināties mobilo sakaru pārklājums.

Uzņēmumā norādīja, ka bāzes staciju skaitam ir nozīme, jo pārtrūkstot sakariem vienā stacijā, pamatsakarus klientiem nodrošina blakus esošās bāzes stacijas. Vienlaicīgi šobrīd LMT tīklā vienā apvidū nedarbojas līdz piecām bāzes stacijām, bet darbojošos LMT bāzes staciju kopējais skaits pārsniedz 1600.

LMT pārstāvji sacīja, ka uzņēmums investē līdzekļus ne tikai tīkla paplašināšanā, bet arī drošības nostiprināšanā. Tiklīdz tiek konstatēti traucējumi mobilo sakaru tīklu darbībā, tiek veikti pasākumi, lai tos novērstu.

"Faktiski visas bāzes stacijas LMT tīklā ir aprīkotas ar akumulatoriem, kas vairākas stundas nodrošina bāzes staciju darbību arī situācijās, kad elektroenerģijas padeve pārtrūkusi, piemēram, stipra vēja dēļ," skaidroja uzņēmumā.

Tāpat kritiskajos tīkla punktos bāzes stacijām ar nozīmīgu slodzi papildus ir izvietoti dīzeļģeneratori. Tomēr visur tos izvietot nevar, jo bāzes stacijas atrodas ne tikai uz torņiem, bet arī dažādu ēku jumtiem ar ierobežotu platību un nestspēju.

Papildu stacionāriem ģeneratoriem LMT izmanto pārvietojamos ģeneratorus, ar kuriem nodrošina elektrobarošanu bāzes stacijām gadījumos, kad akumulatora darbība ir beigusies un elektropadeves pārrāvums ieilgst.

Vienlaikus sakaru tīkla darbības nodrošināšanai neatkarīgi no dažādiem papildu enerģijas avotiem ir ļoti būtiski, lai "Sadales tīkls" un AS "Augtsprieguma tīkls" ātri reaģētu un atjaunotu bojātā elektrotīkla darbību, tāpēc LMT sadarbojas ar abiem šiem uzņēmumiem tīkla avāriju novēršanā.

Jau ziņots, ka "Bite Latvija" 2023.gadā strādāja ar 163,668 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 9,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 50% un bija 33,376 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 99 085 286 eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir Lietuvas "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

"Tele2" apgrozījums pagājušajā gadā bija 180,297 miljoni eiro, kas ir par 8,7% vairāk nekā 2022.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 40,8% - līdz 46,629 miljoniem eiro.

Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

Savukārt LMT koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 310,269 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,7% vairāk nekā gadu iepriekš, bet koncerna peļņa pieauga par 0,6% un bija 32,069 miljoni eiro.

LMT kapitālā 49% pieder Zviedrijas "Telia Company" un tās meitaskompānijai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas