Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Nākamgad biļešu cena vilcienos kāps par 30%, autobusos - par 5-30%

Nākamgad palielināsies braukšanas biļešu cenas sabiedriskajā transportā - braukšanas biļešu cena vilcienos palielināsies par 30%, bet starppilsētu autobusos - par 5% līdz 30%, aģentūrai BNS pastāstīja autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns.

Viņš teica, ka braukšanas biļetes maksa vilcienos nākamgad palielināsies par 30%, savukārt autobusos biļešu cenu palielinājums ir atšķirīgs - ekspresautobusiem, kas nepietur visās pieturās, braukšanas biļešu cenas palielināsies gandrīz par 30%, savukārt autobusiem, kas apstājas visās pieturās, - no 5% līdz 25%.

Lubāns klāstīja, ka līgumi par autobusu biļešu cenu palielinājumu tika noslēgti novembra beigās, līdz ar to tie nav nekādi saistīti ar nodokļu paaugstināšanu. "Tarifu palielinājums nav nekādā veidā saistīts ar ekonomikas stabilizācijas plānu," sacīja Lubāns. Viņš skaidroja, ka biļešu cenas nolemts palielināt, jo valsts dotācija pārvadātājiem 2009.gadā paredzēta šā gada apmērā un tas ir nepietiekami.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs norādīja, ka reisu skaits nākamgad plānots aptuveni šā gada līmenī.

Lubāns pieļāva iespēju, ka nākamgad jau pirmajā ceturksnī varētu tikt pārrunāta vēl viena biļešu cenu paaugstināšana. "Janvārī, februārī mēs analizēsim situāciju, kā pārvadātājus ietekmē nodokļu palielinājums," informēja Lubāns. Viņš atzina, ka no 2009.gada otrā ceturkšņa braukšanas biļešu cenas varētu palielināt vēl vai arī būs jāsamazina reisu skaits.

Pēdējo reizi braukšanas biļešu cena dīzeļvilcienos palielinājās šogad 1.jūlijā - par aptuveni 20%, arī starppilsētu autobusos - 2008.gada 1.jūlijā, kad, stājoties spēkā valdības noteiktajai jaunajai biļešu cenu politikai, visos tālsatiksmes autobusu maršrutos visā Latvijā vienotais braukšanas tarifs pieauga līdz 2,2 santīmiem par kilometru, bet katram pasažierim vēl bija jāmaksā 40 santīmu par to, ka viņš autobusā iekāpis.

Šogad kopumā pārvadātāju zaudējumu segšanai piešķirta 74 miljonu latu dotācija. Saistībā ar līdzekļu daudzumu, kādu valsts piešķir pasažieru pārvadātāju zaudējumu segšanai, šogad 15.septembrī visā Latvijā samazināja autobusu reisu skaitu, vidēji slēdzot aptuveni 300 reisu.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka no nākamā gada pieaugs pievienotās vērtības nodoklis, tostarp nodokļa samazinātā likme, kas tiek piemērota sabiedriskā transporta biļešu cenām, palielināsies no pašreizējiem 5% līdz 10%.

Autotransporta direkcija ir autopārvadājumu jomas administrēšanas uzņēmums, kas darbojas kopš 1993.gada oktobra. Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja starptautisko pārvadājumu jomā un autotransporta komercpārvadājumu uzņēmējdarbības licencēšanā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas