Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nākamgad nedaudz pieaugs valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apmērs

Saistībā ar valsts nodrošināto uzturlīdzekļu atsaisti no minimālās algas, no 2020.gada nedaudz pieaugs valsts nodrošināto uzturlīdzekļu apmērs, izriet no uz nākamo valdības sēdi iesniegtajiem noteikumiem par izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru no Uzturlīdzekļu garantiju fonda.

Noteikumu projekta anotācijā skaidrots, ka no 2020.gada izmaksājamo uzturlīdzekļu apjoms atbildīs tam, kas noteikts Uzturlīdzekļu garantiju fonda (UGF) likumā. Proti, 2019.gadā darbojās pārejas noteikumi, kuru dēļ šogad par bērnu no viņa dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam tiek izmaksāti valsts nodrošinātie uzturlīdzekļi 24% apmērā no minimālās algas, tas ir, 103,20 eiro ik mēnesi, savukārt par bērnu no septiņi gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam un par katru pilngadīgu personu no 18 gadiem līdz 21 gada vecuma sasniegšanai, 28,5% apmērā no minimālās algas, tas ir, 122,50 eiro ik mēnesi.

Turpretim sākot no 2020. gada, uzturlīdzekļi no fonda tiks izmaksāti šobrīd valstī noteiktajā pilnajā minimālajā apmērā - bērnam no viņa dzimšanas līdz septiņu gadu vecumam 107,50 eiro, un bērnam no septiņu gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecumam un par katru pilngadīgu personu no 18 gadiem līdz 21 gada vecuma sasniegšanai - 129 eiro.

Tieslietu ministrijā iepriekš norādīja, ka ministrija sadarbībā ar UGF administrāciju ir ieviesusi vairākus ierobežojumus uzturlīdzekļu parādniekiem, lai veicinātu atgūto līdzekļu pieaugumu, piemēram, kriminālatbildības piemērošanu par izvairīšanos no bērna uzturēšanas pienākuma, transportlīdzekļa un kuģošanas līdzekļa vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegumu un citus.

Attiecīgi minēto pasākumu rezultātā ir būtiski palielinājies atgūto parādu kopējais apmērs. Proti, pērn vidēji mēnesī tika atgūti 16% no izmaksātajiem uzturlīdzekļiem, bet šogad līdz šim brīdim vidēji mēnesī - 21% no izmaksātajiem uzturlīdzekļiem. Tomēr, neskatoties uz ieviestajiem ierobežojumiem, kopējais parādnieku skaits un viņu parādsaistības pret valsti ar katru gadu turpina pieaugt. Ja 2017.gadā uzturlīdzekļu parādnieku skaits bija 35 173, tad pašlaik uzturlīdzekļu parādnieku skaits ir pieaudzis gandrīz par 6000 personām, norāda TM.

Ministrijā arī skaidroja, ka, lai līdzsvarotu izmaksājamo uzturlīdzekļu apmēru ar pieejamiem valsts budžeta līdzekļiem un nodrošinātu uzturlīdzekļus visiem bērniem, kuri nesaņem uzturlīdzekļus no saviem vecākiem, bet saņem tos no UGF, šodien pieņemtie grozījumi valsts garantētos uzturlīdzekļus atsaista no minimālās mēneša darba algas.

Ministrijā arī piebilda, ka tiek plānota ciešāka UGF administrāciju sadarbība ar Valsts ieņēmumu dienestu, lai cīnītos pret tiem parādniekiem un viņu darba devējiem, kas piedalās patieso ienākumu slēpšanā. Tāpat tiek strādāts pie regulējuma, kas ļaus parādniekiem piemērot jaunus ierobežojumus, tajā skaitā aizliegumu spēlēt azartspēles.

Top komentāri

Scorseze
S
Ja valsts tik "pašaizliedzīgi" grib "palīdzēt, lai palīdz ģimenēm, kurās abi vecāki kopā cīnās lai saglabātu ģimeni un audzinātu savus bērnus, ne vis atbalstītu sociālas prostitūtas, kuras staigā pa pasauli meklējot "labākus variantus" un kolekcionē bērnus lai būtu šantāžas ierocis "nodrošinātai aizmugurei". Domāju, ka valstij būtu beidzot jābeidz šis sociālā reketa projekts, jo tas noved pie sabiedrības degradācijas. Tas faktiski veicina sieviešu kā sociālo prostitūtu uzvedību un veido no vīriešiem bankomātus, aizbildinoties ar cēliem mērķiem, proti "bērnu tiesību aizstāvēšanu", taču realitātē tam nav nekā kopēja ar bērnu tiesībām, tās ir sociāls rekets pret vīriešiem, valsts palīdz alkatigām sievietēm izpostīt ģimeni, savākt bērnus, neļaut ar tiem tikties un vēl likt par visu to maksāt. Tā rodas pseidoģimenes, kur katram savs uzvārds un sievietes maina vīriešus biežāk kā apavus, un valsts vēl visu to atbalsta. Tas faktiski ir genocīds pret vīriešiem un genocīds pret ģimeni kā tādu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas