Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

NATO ģenerālsekretārs: Jāskatās uz aizsardzībai tērēto līdzekļu efektivitāti

Ir būtiski raudzīties ne tikai uz to, cik finanšu resursu NATO dalībvalstis iegulda aizsardzībā, bet arī uz šo līdzekļu izlietošanas efektivitāti, šodien Rīgā notiekošajā jauno līderu diskusijā par tā dēvēto gudrās aizsardzības iniciatīvu sacīja NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Viņš norādīja, ka alianses dalībvalstīm ir nepieciešams sadarboties, specializēties un noteikt prioritātes, jo šajos grūtajos ekonomiskajos apstākļos neviena valsts viena pati nav spējīga stāties pretim mūsdienu drošības pārbaudījumiem.

"Tas palīdzēs garantēt jūsu drošību un brīvību," iniciatīvas nepieciešamību pamatoja Rasmusens, norādot, ka viņš rēķinās arī ar Baltijas valstu atbalstu šai iniciatīvai, par kuru tiks spriests maijā NATO samitā Čikāgā.

"Nav iespējams visām valstīm darīt visu. [..] Mums nepieciešams specializēties un tad sasvstarpēji palīdzēt," sacīja Rasmusens. Kā piemēru viņš minēja, ka Baltijas valstīm nav nepieciešams veikt patruļu savā gaisa telpā, jo to var nodrošināt citas dalībvalstis. Savukārt Latvija sniedz citu ieguldījumu aliansē, piemēram, dalību misijā Afganistānā.

Politisku deklarāciju par gudro aizsardzību iecerēts pieņemt NATO samitā Čikāgā.

"Smart defence" jeb gudrās aizsardzības iniciatīva nozīmē maksimāli efektīvi izmantot aizsardzības spējas, katrai valstij specializējoties vienā vai otrā jomā. Šīs iniciatīvas mērķis ir ar pēc iespējas ierobežotākiem līdzekļiem nodrošināt pēc iespējas lielāku drošību alianses dalībvalstīm.

Kā ziņots, šodien vizītē Latvijā ieradies NATO ģenerālsekretārs. Viņš Rīgā tikās ar valsts augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu maijā gaidāmā NATO samita Čikāgā prioritātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas