Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +23 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 29. jūnijs
Paulis, Pauls, Pāvils, Pēteris

NBS komandiera amatam desmit potenciālie kandidāti

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sola rudenī viest skaidrību par nākamo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieri, turklāt ir desmit potenciālie kandidāti šim amatam.

Esošajam NBS komandierim, 67 gadus vecajam Leonīdam Kalniņam amata pilnvaru termiņš beidzas 2025.gada janvārī. Likums paredz, ka augstākajiem virsniekiem maksimālais vecums profesionālajā dienestā ir 65 gadi, savukārt dienestā NBS rezervē - 70 gadi, noskaidroja aģentūra LETA.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Rinkēvičs iecerējis konsultēties arī ar Kalniņu par viņa nākamo pēcteci, tā trešdien preses konferencē Rīgas pilī norādīja valsts pirmā persona, kura tikās ar Ministru prezidenti Eviku Siliņu (JV).

Valsts prezidents sola viest skaidrību par nākamo NBS komandieri rudenī. Viņš atgādināja, ka saskaņā ar likumu NBS komandieri izvirza Valsts prezidents, bet amatā ieceļ Saeima.

Atbilstošākā kandidāta izvēlē Rinkēvičs plāno sarunas ar aizsardzības ministru, Ministru prezidenti un Saeimas priekšsēdētāju. Lai gan likums to neprasa, Valsts prezidenta ieskatā, tas būtu koleģiāli šo jautājumu pārrunāt arī Nacionālajā drošības padomē.

"Redzot, ka mums veidojas vienprātība, es nosūtīšu vēstuli Saeimai ar konkrēta kandidāta vārdu. Gribētu, lai skaidrība par nākamo NBS komandieri būtu zināma divus mēnešus pirms ģenerālleitnanta Kalniņa pilnvaru beigām. Tas ir vēl jautājums, pie kura ir laiks strādāt. Domāju, ka rudenī būs atbilde uz šo jautājumu," sacīja Valsts prezidents.

LETA apkopotā informācija liecina, ka augstākās virsnieka pakāpes atbilstoši augstākajam rangam ir ģenerālleitnants, ģenerālmajors un brigādes ģenerālis.

Patlaban ir desmit augstākie virsnieki kā potenciālie NBS komandiera amata kandidāti. Šie cilvēki ir Zemessardzes komandieris, brigādes ģenerālis Kaspars Pudāns, Augstākais štāba virsnieks NATO štābos Briselē, brigādes ģenerālis Ilmārs Lejiņš, flotiles admirālis, bijušais Jūras spēku komandieris Ingus Vizulis (pakāpe atbilst brigādes ģenerāļa pakāpei), Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretāra vietnieks spēju un resursu plānošanas jautājumos, ģenerālmajors Imants Ziediņš, NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks, brigādes ģenerālis Egils Leščinskis.

Tāpat augstākā virsnieka pakāpe ir NBS Apvienotā štāba priekšniekam, ģenerālmajoram Andim Dilānam. LETA jau rakstīja, ka Dilānu plānots atbrīvot no amata 30.jūnijā un viņa turpmākā karjera plānota AM valsts sekretāra vietnieka nodrošinājuma jautājumos amatā. Savukārt ar 1.augustu šajā amatā plānots iecelt brigādes ģenerāli Georgu Kerlinu, kurš patlaban pilda Nacionālā militārā pārstāvja pienākumus Militārajā pārstāvniecībā NATO Sabiedroto Operāciju pavēlniecībā Monsā, Beļģijā.

Augstākā virsnieka pakāpe ir arī vēl vienam NBS Apvienotā štāba priekšnieka vietniekam, brigādes ģenerālim Kasparam Zdanovskim, Latvijas militārajam pārstāvim NATO un Eiropas Savienībā ģenerālmajoram Ivo Mogiļnijam un NATO Daudznacionālā divīzija štāba "Ziemeļi" komandiera vietniekam, brigādes ģenerālim Aināram Ozoliņam.

[Precizēts kandidātu skaits, papildināta 11.rindkopa.]

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas