Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Nelegālās narkotiskās vielas dzīves laikā pamēģinājuši 14% iedzīvotāju

14,3% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 64 gadiem savas dzīves laikā pamēģinājuši jebkuras nelegālās narkotiskās vielas, liecina jaunākie Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) pētījuma dati.

"2011. gadā iegūtie dati vērtējami pozitīvi, jo, salīdzinājumā ar 2007.gadu, narkotikas lietojušo cilvēku skaits samazinājies par 1,7% un atgriezies 2003.gada līmenī," portālam Diena.lv norādīja SPKC pārstāve Laura Ševčenko.

Neskatoties uz to, ka narkotiku pamēģināšana, lietošana un pieejamība valstī ir mazinājusies, kopš 2007.gada sabiedrībā palielinājies to iedzīvotāju skaits, kuri atbalsta vieglo narkotiku legalizāciju. Palielinājies arī to iedzīvotāju skaits, kuri uzskata, ka vieglo narkotiku legalizācija mazinātu ar narkotiku lietošanu saistīto noziedzību. SPKC pētnieki atzīst, ka minētā pārliecība pārsvarā raksturīga jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem.

Līdzīgi kā citviet Eiropā un pasaulē, arī Latvijā marihuāna un hašišs ir izplatītākā nelegālā viela iedzīvotāju vidū. Atbilstoši Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centra aprēķiniem vairāk kā 78 miljoni jeb gandrīz ceturtā daļa Eiropas iedzīvotāju darbspējas vecumā vismaz vienu reizi dzīves laikā pamēģinājuši marihuānu vai hašišu. Latvijā 2011.gadā salīdzinājumā ar 2007.gadu marihuānas pamēģinātāju īpatsvars nav būtiski mainījies. Savukārt neseno lietotāju skaits ir samazinājies - ja 2007. gadā marihuānu pēdējā gada laikā bija lietojuši 4,9% iedzīvotāju, tad 2011. gadā vairs tikai 4%.

Ekstazī ir otra izplatītākā nelegālā viela - to savas dzīves laikā pamēģinājuši 2,7% jeb aptuveni 40 000 Latvijas iedzīvotāju. Pagājušajā gadā pēdējā mēneša laikā ekstazī lietojuši tikai 0,4% iedzīvotāju, kas ir ievērojami mazāk kā 2007. gadā, kad ekstazī pēdējā mēneša laikā bija lietojuši 1,5% iedzīvotāju.

Amfetamīni iezīmējas kā trešā visbiežāk lietotā narkotiskā viela. Tos dzīves laikā pamēģinājuši 2,3% jeb aptuveni 33 000 iedzīvotāju. 2007.gadā, salīdzinājumā ar 2011.gadu tos bija pamēģinājuši ievērojami vairāk iedzīvotāji. Arī neseno amfetamīnu lietotāju skaits būtiski sarucis - pēdējā gada laikā amfetamīnus lietojuši tikai 0,3% iedzīvotāju, salīdzinot ar 0,9% 2007. gadā.

SPKC atgādina, ka šī gada 12.jūnijā Ministru kabineta sēdē tika atbalstīti Veselības ministrijas sagatavotie grozījumi noteikumiem "Noteikumi par Latvijā kontrolējamajām narkotiskajām vielām, psihotropajām vielām un prekursoriem", kas paredz papildināt Latvijā kontrolējamo narkotisko un psihotropo vielu sarakstu ar 33 jaunām vielām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas