Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Nelietpratīga ūdens sūkņa uzstādīšana beidzas ar letālu elektrotraumu

AS Sadales tīkls elektrotraumu gadījumus reģistrē teju katru nedēļu. Diemžēl 4. septembrī nāvējošu elektrotraumu guva vīrietis, kurš piemājas dīķī uzstādīja jaunu ūdens sūkni un ar pagarinātājiem pieslēdza to pie elektrības. Sadales tīkla eksperti aicina elektroierīču remontu un uzstādīšanu uzticēt tikai sertificētam speciālistam, un, rūpējoties par savu un ģimenes locekļu drošību, izmantot tikai drošas un pārbaudītas elektroiekārtas.

Pārbaudot notikuma vietu, speciālisti secināja, ka traģiskā negadījuma cēlonis ir neapdomīga rīcība. Ūdens sūknis bija jauns, nelaime notikusi brīdī, kad vīrietis, izmantojot pagarinātājus, pieslēdza to pie elektrības. Ūdens ir lielisks vadītājs, tāpēc, cilvēkam nonākot saskarē ar mitrumu un bojātu vai nepareizi ekspluatētu elektroierīci, strāvas trieciens ir neizbēgams. 

Šogad reģistrētas jau sešas letālas elektrotraumas. Trīs no tām gūtas, uzstādot vai labojot no sprieguma neatslēgtu ūdens sūkni.

Sadales tīkla speciālisti mudina iedzīvotājus pārliecināties, vai ūdens sūknis, ko plānots izmantot, ir drošs, iegādāties to tikai pie pārbaudītiem piegādātajiem, un nepieciešamības gadījumā veikt papildu drošības pārbaudi, uzticot to sertificētam speciālistam. Diemžēl cilvēki, meklējot sev izdevīgākos risinājumus, elektroierīces pērk arī interneta veikalos, no apšaubāmiem ražotājiem, palielinot risku iegādāties ierīci, kas izgatavota no lētiem un nekvalitatīviem materiāliem. Nereti elektroapgādei tiek izmantoti nedroši un bojāti pagarinātāji,  kuri nav piemēroti pieslēdzamo elektroiekārtu jaudai. Jāatceras, ka arī pagarinātājiem ir noteikts lietošanas veids un apstākļi – ja pagarinātājs ir paredzēts lietošanai iekštelpās, tad to nekādā gadījumā nedrīkst lietot ārpus telpām, it sevišķi mitrā vidē.

Sadales tīkls aicina iedzīvotājus mācīties no citu kļūdām, novērtēt elektrības bīstamību un nebūt pārliecinātiem, ka "ar mani tā nekad nenotiks", jo nelaimes gadījums var notikt ne tikai ar pašu, bet arī ar tuviniekiem.

Arī šo nelaimes gadījumu varēja novērst, ja ūdens sūknis, kā arī pagarinātāji būtu lietoti un ekspluatēti atbilstoši elektrodrošības noteikumiem. 

Elektrotraumu skaits katru gadu pieaug tieši gada siltajos mēnešos, jo cilvēki kļūst izklaidīgāki un neuzmanīgāki, organizējot pasākumus un aktivitātes dabā, lieto nedrošas vai nepārbaudītas elektroiekārtas, bet elektroinstalācijas vai elektroiekārtu remontu veic paši, nevis uztic tos sertificētiem speciālistiem. Šogad no maija līdz septembrim reģistrēti 32 nelaimes gadījumi.

 

Top komentāri

...
.
Nevis "nelietpratīga", bet gan "lietnepratīga".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas