Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Nepareizas apkures iekārtu lietošanas dēļ nodeg astoņas dārza mājiņas

Aizvadītajā diennaktī nodegušas astoņas dārza mājiņas, kam par iemeslu bijusi nepareiza apkures iekārtu lietošana, aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD). Dārza mājiņas nodegušas ne tikai Rīgā, bet arī citviet Latvijā, un tam iemesls bijis netīrīti dūmeņi, bojātas apkures sistēmas vai to lietošana, pārkāpjot ekspluatācijas noteikumus.

Lielākā nodegušās dārza mājiņas platība bijusi 30 kvadrātmetri, bet mazākā 10 kvadrātmetri.

Kopumā aizvadītajā diennaktī dzēsti 29 ugunsgrēki, no tiem 16 Rīgā, citās pilsētās seši, bet novados - septiņi. Ugunsnelaimēs neviens cilvēks nav cietis.

Jau ziņots, ka ik gadu vairāk nekā 1000 ugunsgrēkos kā iespējamais aizdegšanās iemesls ir netīrīti dūmeņi, bojātas apkures sistēmas vai to lietošana, pārkāpjot ekspluatācijas noteikumus. Savukārt vairāk nekā pusē gadījumu tā ir sodrēju degšana dūmvadā, liecina VUGD pēdējo gadu statistika.

Dienests atgādina, ka līdz ar vēsāka laika iestāšanos aizvien biežāk tiek fiksēti ēkās dūmvados degoši sodrēji, kā arī pārseguma pie dūmvada gruzdēšana vai degšana. VUGD skaidro, ka tas liecina par nesagatavošanos ziemas sezonai, jo dūmvadi nav iztīrīti un apkures sistēmas bojātas.

Kā piemēru VUGD min ka jau šogad līdz oktobra sākumam bija reģistrēts 361 ugunsgrēks, kura iespējamais izcelšanās iemesls bijis dūmvadā degoši sodrēji.

Tāpat VUGD atgādina, ka netīrīts skurstenis ir ugunsbīstams. Sadegot jebkuram cietajam kurināmajam, uz skursteņa iekšējās virsmas veidojas kvēpu, sodrēju un darvas nosēdumi. Laikus nenotīrīti, tie var samazināt apkures ierīces darbības efektivitāti vai - sliktākajā gadījumā - pat izraisīt intensīvu šo produktu degšanu, norāda VUGD.

Aizdegšanās ātri izplatās pa visu dūmeņa iekšējo virsmu, vienlaikus ievērojami paaugstinot temperatūru tajā aptuveni līdz pat 1000 grādiem. Tas var radīt plaisas visa mūrētā dūmeņa korpusa biezumā, ārējo apvalku ieskaitot. Tas paver ceļu karstajām dūmgāzēm un liesmām uz degtspējīgām sienu, griestu un jumta konstrukcijām.

Saskaņā ar Ugunsdrošības noteikumiem apkures iekārtas un ierīces pārbauda divas reizes gadā, ja ekspluatācijas noteikumos nav noteikts citādi, un nepieciešamības gadījumā attīra no sodrējiem. Sodrējus no dūmeņiem, krāšņu un pavardu dūmkanāliem iztīra pirms apkures sezonas sākuma. Apkures sezonā ilgdedzes apkures krāsnīm dūmkanālus tīra ne retāk kā reizi mēnesī, bet citām apkures ierīcēm tīrīšana jāveic divas reizes mēnesī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas