Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Neredzīgo bibliotēka grāmatu ierakstīšanai gaida vairāk vīriešu balsis

Aptuveni astoņi brīvprātīgie kopš pagājušās nedēļas atsaukušies Latvijas Neredzīgo bibliotēkas (LNerB) aicinājumam ierakstīt neredzīgajiem domātas audiogrāmatas, portālam Diena.lv pastāstīja LNerB skaņu ierakstu studijas vadītāja Jautrīte Šuliņa. Viņa atzīst, ka atsaucība bijusi gana liela, taču uz priekšdienām gribētos, lai grāmatas vairāk ierunātu arī kāda vīrieša balss.  

Grāmatu ierunātājus Neredzīgo bibliotēka meklē jau ilgstoši, taču pēdējo reizi šāds aicinājums izskanējis pagājušajā otrdienā, kad bibliotēkā bijusi atvērto durvju diena. Pārsvarā pieteikušies strādājoši cilvēki, kuri vēlētos grāmatas ierunāt mājās ar savu tehniku, stāsta J. Šuliņa. Tas gan ne vienmēr ir iespējams, jo mājās pieejamā tehnika bieži vien nespēj nodrošināt nepieciešamo ieraksta kvalitāti.

Bibliotēkas skaņu ierakstu studijā grāmatu ierakstīšana notiek ik pa pus stundai, jo uzreiz nav iespējams ierakstīt visu grāmatu. "Vienas grāmatas ielasīšana vispār ir diezgan ilgs process, jo vienu grāmatu jau visu dienu nelasa  - tad, kad cilvēks var atnākt. Vienu vai divas reizes nedēļā, kā nu sanāk," stāsta studijas vadītāja.

Ierakstīšanai nepieciešamās grāmatas parasti nosaka pati bibliotēka, taču, ja brīvprātīgais vēlas ierunāt kādu īpašu grāmatu un arī "pārējie domā, ka vajag", tad tiek ielasītas arī šādas grāmatas. Audioformātā tiek izdotas ļoti daudz vēsturiskas grāmatas un daiļliteratūra, skaidro J. Šuliņa.

"Pēdējā tiek ielasīta Ingunas Baueres grāmata Skolas Līze, pašliek tiek lasīta arī Ata Klimoviča Personiskā Latvija. Kopš jaungada man jau ir 20 grāmatas gatavas,” pastāstīja J. Šuliņa.

Viņa arī uzsver, ka pārmaiņu labad būtu nepieciešamas vīriešu balsis, jo viskatīvākās grāmatu ierunātājas līdz šim bijušas sievietes. "Pagaidām vēl cilvēku ir, bet uz rudeni noteikti vajadzēs. Vīrieši mums mazāk nāk, jo visu laiku sievietes lasīja un vīriešu vispār nebija," skaidro J. Šuliņa.

Lai pieteiktos grāmatu ierakstīšanai, nepieciešams sazināties ar LNerB skaņu ierakstu studijas vadītāju Jautrīti Šuliņu, zvanot pa tālruni 67514508.

Latvijas Neredzīgo bibliotēka ir vienīgā bibliotēka Latvijā, kas pati izdod grāmatas sava krājuma papildināšanai. Šīs grāmatas ir gan Braila rakstā, gan audioformātā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas