Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +16 °C
Apmācies
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Nesēja atlīdzība USB zibatmiņām varētu būt dažu desmitu santīmu apmērā

Nesēja jeb autortiesību atlīdzība USB zibatmiņām, ko paredzēts ieviest no šā gada 1.novembra, varētu būt dažu desmitu santīmu apmērā, liecina biznesa portāla Nozare.lv aprēķini, balstoties uz nozares pārstāvju sniegto informāciju.

Kāda informācijas tehnoloģiju (IT) vairumtirgotāja sniegtā informācija liecina, ka parastu USB zibatmiņu cena atkarībā no kapacitātes var būt robežās no 6-7 latiem līdz 10-12 latiem. Ņemot vērā Kultūras ministrijas (KM) ierosinājumu šīm ierīcēm noteikt nodevu 4% apmērā, naudas izteiksmē maksājums varētu būt 24-28 santīmi līdz 40-48 santīmi.

Ja tiktu atbalstīts KM ierosinājums ar procentuālu maksājumu 1% apmērā aplikt arī visa veida personālos datorus, ieskaitot portatīvos datorus un planšetdatorus, nodeva par populārākajiem datoriem, kas maksā 300-400 latu, varētu būt 3-4 lati, liecina nozares pārstāvju sniegtā informācija.

Savukārt, piemēram, par jaunākās paaudzes planšetdatoru "iPad" ar 16 gigabaitu (Gb) iekšējo atmiņu un iespēju pieslēgties bezvadu interneta tīkliem, bet bez iespējas izmantot trešās paaudzes (3G) mobilā interneta tīklu, kura cena ir 339 lati, nodevā būtu jāmaksā 3,39 lati, par "iPad" ar 64 Gb atmiņu un iespējām izmantot abu veidu tīklos - 5,66 lati.

Datoru cenas ir ļoti atšķirīgas, tās var būt robežās no 200 līdz vairāk nekā 1000 latu, tādējādi arī nodevas apmērs būtu no diviem līdz desmit un vairāk latiem.

Ministri gan pirmdien vienojās, ka KM izvērtēs iespēju datorus neaplikt ar nodevu vai noteikt to viena lata apmērā par katru.

Pēc nozares aprēķiniem, atbalstot iepriekšējo risinājumu ar procentuālu nodevas apmēru, kopumā gadā tiktu iekasēts aptuveni pusmiljons latu, kas, nozares pārstāvju skatījumā, ir neadekvāti pret kaimiņvalstīm. Tādējādi patērētāji maksātu nepamatoti lielu summu, salīdzinot ar citiem tirgiem. Savukārt, ja nodeva būtu viena lata apmērā, gadā tiktu iekasēti aptuveni 180 000-200 000 latu.

Saskaņā ar KM ierosinātajām izmaiņām, ko šodien atbalstījusi Ministru kabineta komiteja, atlīdzības lielumu nosaka no pirmās atsavināšanas cenas Latvijas teritorijā. Nozares pārstāvji Nozare.lv atzina, ka šī cena dažkārt var būt tuvu veikala cenai vai zemāka par to. Viņi arī norāda, ka ne vienmēr nodevas apmērs tiek iekļauts produkta cenā, jo cenu politika tirgotājiem var būt atšķirīga.

IT nozares pārstāvji norādīja, ka savulaik importētāju bija daudz mazāk, bet tagad teju katrs veikals ar to nodarbojas. Tas savukārt rada nevienlīdzīgus apstākļus, jo ne visi maksā nodevu, bet iespējas kontrolēt visus valstī nav. Tādējādi veidojas pelēkais tirgus un kropļojas cena, jo nodevas nemaksātāji var piedāvāt zemāku produkta cenu.

Nozares pārstāvji arī vairākkārt norādījuši uz to, ka iepriekšējie lēmumi ir sagrāvuši CD matricu tirgu Latvijā, jo tās bija izdevīgāk ievest no Lietuvas.

Jau ziņots, ka nesēja jeb autortiesību atlīdzība būs jāmaksā arī par USB zibatmiņām, savukārt personālo datoru aplikšana vēl tiks vērtēta. Joprojām ar šo nodevu netiks aplikti mobilie tālruņi. To paredz Ministru kabineta komitejā atbalstītie KM izstrādātie grozījumi attiecīgos valdības noteikumos.

Pēc visu pušu uzklausīšanas Ministru kabineta komiteja šodien kopumā atbalstīja KM izstrādātos grozījumus, taču premjers Valdis Dombrovskis (V) iestājās pret datoru aplikšanu ar nodevu, jo tāda ir retā Eiropas valstī. Viņš mudināja līdz jautājuma izskatīšanai valdības sēdē vēlreiz izvērtēt nepieciešamību ieviest šādu maksājumu. Pēc premjera domām, datorus vajadzētu vai nu izņemt no apliekamo iekārtu saraksta, vai arī noteikt fiksēto maksu, piemēram, lata apmērā, nevis noteikt to procentos. KM rosināja to noteikt 1% apmērā no pārdošanas cenas.

Atlīdzība būs jāmaksā arī par visu veidu CD un DVD - 6% no pirmās atsavināšanas cenas Latvijā.

Patlaban spēkā esošajos noteikumos atlīdzība par tukšajiem datu nesējiem noteikta kā konkrēta summa par vienību. Par audiokaseti un minidisku (MD) jāmaksā trīs santīmi, par videokaseti - seši santīmi, par CD-R un CD-RW disku - desmit santīmu un par DVD-R un DVD-RW disku - 20 santīmu. Savukārt par dažādām iekārtām, kas var tikt izmantotas autordarbu pārrakstīšanai, piemēram, CD un DVD rakstītāju, videomagnetofonu, MP3 atskaņotāju ar integrētu cieto disku, jāmaksā viens lats.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas