Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Niedres un salmi katlumājai ļauj ietaupīt

Kurinot ar salmiem, triju mēnešu laikā Grobiņas pagasta Dubeņu katlumājā izdevies ietaupīt apmēram desmit tūkstošus latu. Taču salmi janvārī beidzās un bija jāatsāk izmantot krietni dārgākais kurināmais — skaidas, tāpēc, lai padarītu šo procesu lētāku, grobiņnieki tuvējās ūdenskrātuvēs pļauj un par kurināmo izmanto niedres.
Apkures sistēmu grobiņnieki noskatījuši Polijā. Pašlaik viņi ir vienīgie, kuri Latvijā kurina ar niedrēm

Šis kurināmais pašreiz ir pilnīgi par brīvu, tā izmaksas rada vien pļaušana un sagatavošana likšanai apkures katlā. Tomēr pilnībā aizstāt skaidas niedres tomēr nevarēs, jo pašvaldībai pietrūkst resursu to sagatavošanai — cik pieci cilvēki vienā darba dienā sagatavo, tik vienā dienā arī nokurina.

Salmi un niedres pagājušajā gadā kā lētāks kurināmais izvēlēts dārgo skaidu vietā. "Kad sākām kurināt ar skaidām, tās maksāja 30 santīmu kubikmetrā, bet nu to cena pieaugusi līdz deviņiem latiem, kas mums ir ļoti daudz. Nevarējām nepārtraukti celt apkures maksu, tāpēc meklējām lētākus variantus," stāsta uzņēmuma GP komunālserviss valdes loceklis un katlumāju iekārtu speciālists Staņislavs Veits. Grobiņnieki šādu apkures sistēmu noskatījuši Polijā, apkures katlus pasūtījuši Lietuvā un kļuvuši par otro uzņēmumu valstī, kas par kurināmo izvēlējušies salmus, taču ar niedrēm patlaban grobiņnieki kurina vienīgie. Grobiņas pagasta padomes priekšsēdētājs Aivars Priedols norāda, ka šis jaunums ieviests, lai apkurē izmantotu vietējos enerģijas resursus, kuri regulāri atjaunojas.

Grobiņas pagasta īpatnība ir tā, ka te trijās lielākajās apdzīvotajās vietās ir trīs savstarpēji nesaistītas centralizētās apkures piegādes sistēmas. S.Veits uzsver, ka, salīdzinot ar gāzi, ko izmanto Robežniekos, un koksni, ko izmanto Cimdeniekos, salmi un niedres pašlaik ir lētākais kurināmais un ļauj Dubeņu katlumāju apsaimniekot par 25% ekonomiskāk nekā pārējās divas. "Kurināmā trūkums pierādīja, ka tomēr esam pareizi rīkojušies, nepārejot tikai uz vienu kurināmo, bet atstājot alternatīvu — Dubeņos varam kurināt gan ar salmiem un niedrēm, gan ar skaidām, šķeldu un malku. Mums piedāvāja arī sienu, taču pamēģinājuši secinājām, ka tā siltumatdeve ir ļoti maza, taču ar salmiem arī 15 grādu salā varējām nodrošināt pietiekamu siltumu skolā, bērnudārzā un ciema daudzdzīvokļu mājās," piebilst S.Veits.

Diemžēl ekonomija, ko radījis lētais kurināmais, nav samazinājusi maksu par apkuri, tā tikai ļāvusi to necelt pārāk strauji. Samazināt tarifu neļāva elektroenerģijas cenas kāpums pagājušajā gadā, PVN nodokļa likmes pieaugums šogad, kā arī katlumājas rekonstrukcijai ņemtā kredīta atmaksa, kas iekļauta tarifā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas